Eşeysiz üreme süreci organizmaya bağlı olarak değişir. Bakteri ve maya gibi bazı organizmalarda eşeysiz üreme ikili fisyon adı verilen bir süreçle gerçekleşir. İkili bölünmede ana hücre iki özdeş yavru hücreye bölünür. Daha sonra her yavru hücre büyür ve bölünerek iki yavru hücre daha üretir ve bu böyle devam eder.
Bitkiler ve bazı hayvanlar gibi diğer organizmalarda eşeysiz üreme, parçalanma adı verilen bir süreçle gerçekleşir. Parçalanmada ana organizma birkaç parçaya ayrılır ve her parça daha sonra yeni bir organizmaya dönüşür.
Son olarak yaprak bitleri ve bazı böcekler gibi bazı organizmalarda eşeysiz üreme, partenogenez adı verilen bir süreç yoluyla gerçekleşir. Partenogenezde yumurta, sperm tarafından döllenmeden yeni bir organizmaya dönüşür.
Eşeysiz üreme, iki ebeveynin katılımını gerektirmediği için organizmaların üremesinin çok etkili bir yoludur. Ancak eşeyli üreme kadar genetik çeşitliliğe izin vermez; bu nedenle eşeysiz organizmalar hastalıklara ve çevresel değişikliklere karşı genellikle daha duyarlıdır.