1. Antibiyotikler: Zatürreye bakteriler neden oluyorsa doktorunuz muhtemelen antibiyotik reçete edecektir. Spesifik antibiyotik, enfeksiyonunuza neden olan bakteri türüne bağlı olacaktır. Örneğin zatürreye Streptococcus pneumoniae neden oluyorsa size amoksisilin veya eritromisin reçetesi verilebilir.
2. Antiviraller: Zatürreye grip veya solunum sinsityal virüsü gibi bir virüs neden oluyorsa doktorunuz enfeksiyonu tedavi etmek için antiviral ilaçlar reçete edebilir.
3. Dinlenme ve sıvı alma: Vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olmak için bol miktarda dinlenme ve sıvı almanız önemlidir.
4. Oksijen terapisi: Oksijen seviyeleriniz düşükse nefes almanıza yardımcı olması için oksijen tedavisine ihtiyacınız olabilir.
5. Hastaneye kaldırılma: Ağır vakalarda intravenöz antibiyotikler ve oksijen tedavisi gibi yoğun tedavi görmek için hastaneye yatırılmanız gerekebilir.
Diğer tedaviler: Özel durumunuza bağlı olarak doktorunuz şunları da önerebilir:
Öksürük ilacı: Zatürrenin rahatsız edici bir belirtisi olabilen öksürüğü hafifletmek için.
Ağrı kesiciler: Ateşi ve kas ağrılarını azaltmak için.
balgam söktürücüler: Mukusun gevşemesine yardımcı olmak ve öksürmeyi kolaylaştırmak için.
Bronkodilatörler: Solunum yollarınızı rahatlatmak ve nefes almayı kolaylaştırmak için.
Kortikosteroidler: Enflamasyonu azaltmak için.
Fizik tedavi: Hastalığınızın ardından gücünüzü ve fonksiyonunuzu yeniden kazanmanıza yardımcı olmak.
Takip bakımı: Zatürreniz tedavi edildikten sonra doktorunuz muhtemelen iyileşmenizi izlemek ve zatürrenizin çözüldüğünden emin olmak için takip randevuları önerecektir.