Ateşin enfeksiyonla savaşmaya nasıl yardımcı olduğu aşağıda açıklanmıştır:
* Bakteri ve viral büyümeyi engeller :Enfeksiyonlara neden olan birçok bakteri ve virüs, özellikle yüksek sıcaklıklara karşı hassastır. Vücut ısınızın yükselmesi bu mikropların çoğalmasını ve yayılmasını zorlaştırır.
* Bağışıklık sistemi aktivitesini artırır :Daha yüksek bir vücut sıcaklığı, çeşitli bağışıklık hücrelerinin üretimini uyarır ve bunların enfekte hücreleri tespit etme ve yok etme yeteneklerini artırır. Bu, bağışıklık tepkisinin etkinliğini artırır.
* Demir bulunabilirliğini sınırlar :Enfeksiyonlar sırasında patojen bakterilerin çoğalması için demire ihtiyaç vardır. Yüksek vücut sıcaklığı, serbest olarak bulunan demir miktarını azaltarak bakterilerin gelişmesini zorlaştırır.
* Dolaşımını artırır :Ateş, vücutta kan akışının artmasına neden olur ve enfeksiyonlu dokulara daha fazla bağışıklık hücresi ve diğer hayati maddelerin taşınmasını sağlar. Geliştirilmiş dolaşım daha hızlı iyileşmeyi destekler.
* Uykuyu teşvik eder :Bir hastalık nedeniyle huzursuz hissetmek yaygındır. Ancak ateş, uykululuk ve yorgunluğa neden olma eğilimindedir. Uyku, vücudun onarımına ve enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olmada çok önemli bir rol oynar.
Ateşin bu yararlı etkileri olmasına rağmen aşırı yüksek ateşin zararlı olabileceğini ve tıbbi müdahale gerektirebileceğini belirtmekte fayda var. Genel olarak orta dereceli bir ateşin vücudunuzun doğal savunma mekanizması üzerinde işini yapmasına izin vermenizde bir sakınca yoktur. Ancak endişeleniyorsanız veya ateşinize ciddi semptomlar eşlik ediyorsa veya alışılmadık derecede uzun bir süre devam ediyorsa mutlaka bir sağlık uzmanına danışın.