1. Akciğer Tüberkülozu En sık görülen türdür ve akciğerleri etkiler. Öksürük, göğüs ağrısı ve ateşe neden olabilir.
2. Akciğer Dışı Tüberküloz TB'ye neden olan bakterilerin beyin, böbrekler veya omurga gibi vücudun diğer bölgelerine yayılmasıyla ortaya çıkar. Ekstrapulmoner TB, pulmoner TB'den daha şiddetli olabilir ve derhal tedavi edilmezse ölümcül bile olabilir.
Diğer TB türleri şunları içerir:
* Gizli TB Tüberküloza neden olan bakterilerin vücutta bulunması ancak herhangi bir belirtiye neden olmaması durumudur. Gizli tüberkülozlu kişiler bulaşıcı değildir ancak daha sonra aktif tüberküloz geliştirebilirler.
* Aktif TB TB'ye neden olan bakterilerin semptomlara neden olduğu zamandır. Aktif tüberküloz hastası kişiler bulaşıcıdır ve bakterileri başkalarına yayabilir.
* Çok ilaca dirençli TB (MDR-TB) En sık kullanılan tüberküloz ilaçlarından en az ikisine dirençli olan bir tüberküloz türüdür. MDR-TB'nin tedavisi normal TB'ye göre daha zordur ve uygun şekilde tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
* İlaca geniş ölçüde dirençli TB (XDR-TB) En sık kullanılan tüberküloz ilaçlarından en az dördüne dirençli olan bir tüberküloz türüdür. XDR-TB'nin tedavisi çok zordur ve en iyi tıbbi bakımla bile ölümcül olabilir.
Tüberküloz ciddi bir hastalıktır ancak tedavi edilebilir. Tüberküloz hastası olabileceğinizi düşünüyorsanız, tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlayabilmeniz için hemen bir doktora görünmeniz önemlidir.