Adımları daha ayrıntılı olarak burada bulabilirsiniz:
1. İnsülin kan dolaşımına salınır. Kan şekeri seviyeleri yükseldiğinde pankreasın beta hücreleri kan dolaşımına insülin salgılar. Kan şekeri seviyesi ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla insülin salınır.
2. İnsülin karaciğer, kas ve yağ dokusundaki hücrelere bağlanır. İnsülin kan dolaşımına girdikten sonra karaciğer, kas ve yağ dokusundaki hücrelere gider. Bu hücrelerin yüzeyinde insülin reseptörleri bulunur. İnsülin bu reseptörlere bağlandığında hücrelerin kandan glikoz almasına neden olan bir dizi olayı tetikler.
3. Glikoz karaciğerde, kasta ve yağ dokusunda depolanır. Glikoz hücrelerin içine girdikten sonra çeşitli formlarda depolanabilir. Karaciğerde glikoz glikojen olarak depolanır. Glikojen, dallanmış bir glikoz molekülleri zinciridir. Kasta glikoz, glikojen ve ayrıca glikoz-6-fosfat olarak depolanır. Glikoz-6-fosfat enerji üretmek için kullanılabilen bir moleküldür. Yağ dokusunda glikoz trigliserit olarak depolanır. Trigliseritler bir tür yağ molekülüdür.
4. Kan şekeri seviyeleri düşer. Karaciğer, kas ve yağ dokusundaki hücreler kandan glikoz aldıkça kan şekeri seviyesi düşer.
Özetle insülin, karaciğer, kas ve yağ dokusundaki hücrelerin kandan glikoz almasını sağlayarak kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur. Daha sonra glikoz bu hücrelerde depolanır ve kan şekeri seviyeleri düşer.