* Alerjik reaksiyonlar: Alerjik bir reaksiyon, kaşıntı, şişme ve nefes almada zorluk gibi diğer semptomların yanı sıra ciltte kırmızı lekelerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Yaygın alerjenler arasında polen, toz akarları, evcil hayvan kepeği ve bazı yiyecekler bulunur.
* Viral enfeksiyonlar: Kızamık, su çiçeği ve kızamıkçık gibi bazı viral enfeksiyonlar ciltte kırmızı lekelerin oluşmasına neden olabilir. Bu lekelere sıklıkla ateş, baş ağrısı ve kas ağrıları gibi başka semptomlar da eşlik eder.
* Bakteriyel enfeksiyonlar: Kızıl ve boğaz ağrısı gibi bazı bakteriyel enfeksiyonlar da ciltte kırmızı lekelerin oluşmasına neden olabilir. Bu lekelere sıklıkla ateş, boğaz ağrısı ve şişmiş lenf düğümleri gibi başka semptomlar da eşlik eder.
* Mantar enfeksiyonları: Saçkıran ve maya enfeksiyonları gibi bazı mantar enfeksiyonları ciltte kırmızı lekelerin oluşmasına neden olabilir. Bu lekelere sıklıkla kaşıntı, pullanma ve çatlama gibi başka semptomlar da eşlik eder.
* Cilt koşulları: Egzama ve sedef hastalığı gibi bazı cilt rahatsızlıkları ciltte kırmızı lekelerin oluşmasına neden olabilir. Bu lekelere sıklıkla kaşıntı, kuruluk ve kabuklanma gibi başka semptomlar da eşlik eder.
* İlaç reaksiyonları: Bazı ilaçlar yan etki olarak ciltte kırmızı lekelerin oluşmasına neden olabilir. Bu lekelere sıklıkla kaşıntı, şişme ve mide bulantısı gibi başka semptomlar da eşlik eder.
Vücudunuzun her yerinde kaşıntısız kırmızı lekeler yaşıyorsanız nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi almak için bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktor, durumun teşhisine yardımcı olmak için kan testi veya cilt biyopsisi gibi testler isteyebilir. Tedavi lekelerin altında yatan nedene bağlı olacaktır.