|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | cilt Tipleri
Sağlığı ve Hastalıkları

İnsan vücudunda deri ne kadardır? Derinin kısımları nelerdir?

Ortalama yetişkin insan vücudunda yaklaşık 1,8 ila 2 metrekare (19 ila 22 fit kare) deri bulunur. Deri üç katmandan oluşur:epidermis, dermis ve hipodermis.

1. Epidermis :Epidermis derinin en dış tabakasıdır ve dış çevreye karşı koruyucu bir bariyer görevi görür. Cilde gücünü ve esnekliğini veren bir protein olan keratin üreten, sıkı bir şekilde paketlenmiş çok sayıda hücre katmanından oluşur. Epidermis, cilt renginden sorumlu pigment olan melanin üreten melanositler ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan ve yabancı maddeleri tespit etmeye ve bunlara yanıt vermeye yardımcı olan Langerhans hücreleri gibi özel hücreler içerir.

2. Dermis :Dermis epidermisin altında yer alır ve derinin en kalın tabakasıdır. Bağ dokusu, kan damarları, saç kökleri, ter bezleri, yağ bezleri ve sinir uçlarından oluşur. Dermis cilde güç ve elastikiyet sağlar ve termoregülasyonda, duyusal algıda ve cilde besin sağlanmasında hayati bir rol oynar.

3. Hipodermis (Subkütan tabaka) :Hipodermis derinin en derin tabakasıdır ve yağ hücrelerinden (adipositler) oluşur. Vücuda sıcaklık ve yastıklama sağlayan bir yalıtkan görevi görür. Hipodermis ayrıca enerji rezervlerini de depolar ve iç organların mekanik travmadan korunmasına yardımcı olur.

İşte cildin ana kısımları:

- Yüz :Yüzün cildi hassastır ve güneşten zarar görmeye eğilimlidir. Sivilceye yol açabilecek diğer bölgelere göre daha fazla yağ bezi vardır.

- Kafa derisi :Kafa derisi saçlarla kaplıdır ve nispeten yüksek konsantrasyonda yağ bezlerine sahiptir.

- Gövde :Gövdedeki cilt, yüzdeki cilde göre daha kalındır ve kırışmaya daha az eğilimlidir.

- Kollar ve bacaklar :Kol ve bacaklardaki cilt nispeten incedir ve hava koşullarına açıktır. Kuruluk ve güneş hasarına eğilimlidir.

- Eller ve ayaklar :El ve ayak derisi vücudun geri kalan kısmına göre daha kalın ve dayanıklıdır. Ayrıca çatlamaya ve kurumaya eğilimlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır