Aşılama :
- Aşılama difteriden korunmanın en etkili yoludur. Difteri aşısı genellikle tetanoz ve boğmacaya karşı da koruma sağlayan DTaP veya Tdap aşısının bir parçası olarak uygulanır.
- Sizin ve aile üyelerinizin, özellikle de çocuklarınızın önerilen difteri aşısı dozlarını aldığınızdan emin olun. Sağlık uzmanlarının önerdiği şekilde düzenli aralıklarla takviye aşıları yapılması gerekebilir.
Hijyen :
- Özellikle öksürdükten veya hapşırdıktan sonra, yemek yemeden önce ve potansiyel olarak kontamine olmuş yüzeyler veya nesnelerle temas ettikten sonra ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkamak da dahil olmak üzere iyi kişisel hijyen uygulayın.
Öksürük ve Hapşırıkların Korunması :
- Öksürürken veya hapşırırken, difteriye neden olan bakterileri içerebilecek solunum damlacıklarının yayılmasını önlemek için ağzınızı ve burnunuzu bir mendille kapatın.
Enfekte Kişilerle Temastan Kaçınma :
- Difteri hastalığına yakalanmış birini tanıyorsanız, bakterilere maruz kalma riskini azaltmak için bu kişiyle yakın temastan kaçının.
Sanitasyon :
- Kapı kolları, tezgahlar, oyuncaklar gibi sık dokunulan yüzeyleri ve nesneleri düzenli olarak dezenfekte ederek temiz bir ortam sağlayın.
Tıbbi Dikkat :
- Ateş, boğaz ağrısı, nefes almada zorluk veya boynunuzdaki bezlerin şişmesi gibi difteriyi düşündüren belirtilerle karşılaşırsanız derhal tıbbi yardım isteyin. Ciddi komplikasyonları önlemek için erken tanı ve tedavi önemlidir.
Bu önleyici tedbirlere bağlı kalarak difteriye yakalanma riski önemli ölçüde azaltılabilir. Difteri önlemeyle ilgili endişeleriniz veya sorularınız varsa bir sağlık uzmanına danışın.