|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Brain Sinir Sistemi
Sağlığı ve Hastalıkları

Beyindeki plak nedir?

Plak Amiloid plaklar veya amiloid plaklar beyindeki sinir hücreleri arasında oluşan anormal protein kümeleridir. Bunlar Alzheimer hastalığının ve diğer nörodejeneratif bozuklukların bir özelliğidir. Plak, amiloid öncü proteini (APP) adı verilen daha büyük bir proteinin parçalanmasıyla üretilen beta-amiloid adı verilen bir proteinden oluşur.

Plakların, sinir hücreleri arasındaki iletişimi bozarak ve sonunda ölümlerine yol açarak Alzheimer hastalığının gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir. Ayrıca beyindeki kan damarlarında iltihaplanmayı ve hasarı tetikleyebilirler.

plaklar birçok beta-amiloid protein katmanından oluşur. Plakaların çapı 20 ila 200 mikron arasında olabilir. Bu beyinde bozulmaya neden olacak kadar büyüktür. Bu plaklar genellikle beyindeki kan damarlarının çevresinde bulunur ve daha küçük plaklar kan damarlarıyla ilişkilidir.

Plakların varlığı Alzheimer hastalığının ayırt edici özelliğidir ancak hastalığa katkıda bulunan tek faktör bunlar değildir. Genetik, inflamasyon ve damar hastalıkları gibi diğer faktörlerin de rol oynadığı düşünülmektedir.

Şu anda plak oluşumunu ortadan kaldırabilecek veya önleyebilecek bir tedavi yoktur, ancak Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya ve semptomları iyileştirmeye yardımcı olabilecek bazı ilaçlar vardır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır