1. İskelet Sistemi: İskelet sistemi yapısal destek, koruma sağlar ve hareketi kolaylaştırır. Gönüllü hareketleri başlatmak için beyinden ve omurilikten iskelet kaslarına sinyaller gönderen somatik sinir sistemi tarafından kontrol edilir.
2. Kas Sistemi: Kas sistemi hareket, duruş ve ısı üretiminden sorumludur. Hem somatik sinir sistemi (istemli hareketler için) hem de otonom sinir sistemi (sindirim ve nefes alma gibi istemsiz hareketler için) tarafından kontrol edilir.
3. Endokrin Sistemi: Endokrin sistemi hormonlar aracılığıyla çeşitli fizyolojik süreçleri düzenler. Doğrudan sinir sistemi tarafından kontrol edilmez, ancak hipotalamus ve hipofiz bezi sinir sistemi ile endokrin sistem arasında bir bağlantı görevi görür. Hipotalamus, hipofiz bezinden hormon salınımını kontrol eden hormonları salgılar ve hipofiz bezi de diğer endokrin bezlerini düzenler.
4. Dolaşım Sistemi: Dolaşım sistemi oksijeni, besin maddelerini, hormonları ve atık ürünleri vücutta taşır. Kalp atış hızını, kan basıncını ve kan damarlarının genişlemesini veya daralmasını kontrol eden otonom sinir sistemi tarafından düzenlenir.
5. Solunum Sistemi: Solunum sistemi vücut ile çevre arasındaki gaz alışverişini kolaylaştırır. Vücudun oksijen ve karbondioksit seviyelerine göre nefes alma hızını ve derinliğini düzenleyen beyin sapındaki solunum merkezi tarafından kontrol edilir.
6. Sindirim Sistemi: Sindirim sistemi, yiyecekleri besinlere ayırır ve bunları vücut tarafından kullanılmak üzere emer. Hem otonom sinir sistemi hem de enterik sinir sistemi (sindirim sistemi içinde yer alan periferik sinir sisteminin bir kısmı) tarafından düzenlenir. Otonom sinir sistemi sindirim enzimlerinin salgılanmasını ve kas hareketlerini kontrol ederken, enterik sinir sistemi lokal refleksleri ve sindirim süreçlerini koordine eder.
7. Boşaltım Sistemi: Boşaltım sistemi atık ürünleri vücuttan uzaklaştırır. Mesanenin kasılmasını ve idrarın salınmasını kontrol eden otonom sinir sistemi tarafından düzenlenir.
8. Üreme Sistemi: Üreme sistemi üreme ve seks hormonlarının üretiminden sorumludur. Kadınlarda yumurtalıkların ve erkeklerde testislerin ürettiği hipotalamus, hipofiz bezi ve seks hormonları tarafından düzenlenir.
Özetle, sinir sistemi birçok vücut fonksiyonunun koordinasyonunda hayati bir rol oynamakla birlikte, diğer sistemlerin tamamını doğrudan kontrol etmez. Farklı sistemlerin kendi düzenleyici mekanizmaları vardır, ancak homeostazı ve genel fizyolojik dengeyi korumak için sinir sistemiyle etkileşime girebilirler.