* Baş ağrıları
* Nöbetler
* Hafıza kaybı
* Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
* Konuşmada veya konuşmayı anlamada zorluk
* Görme sorunları
* İşitme sorunları
* Baş dönmesi
* Denge kaybı
* Yürüme zorluğu
* Uyuşma veya karıncalanma
* Ağrı
Sinir sistemi bozukluklarına aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olabilir:
* Genetik mutasyonlar
* Doğum kusurları
* Travma
* Enfeksiyon
* Toksinler
* Uyuşturucu kullanımı
* Yaşlanma
Bazı sinir sistemi bozuklukları tedavi edilebilirken bazıları yalnızca kontrol altına alınabilir. Tedavi seçenekleri bozukluğun türüne göre değişir.
Bazı yaygın sinir sistemi bozuklukları şunlardır:
* Alzheimer hastalığı :Bu hafızayı, düşünmeyi ve davranışı etkileyen ilerleyici bir nörodejeneratif hastalıktır. Demansın en sık görülen türüdür.
* Parkinson hastalığı :Bu, hareketi etkileyen ilerleyici bir nörodejeneratif hastalıktır. Beyindeki dopamin üreten hücrelerin kaybından kaynaklanır.
* Multipl skleroz :Bu, sinir hücrelerini yalıtan miyelin kılıfını etkileyen bir otoimmün hastalıktır. Yorgunluk, halsizlik, görme sorunları ve yürüme güçlüğü gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
* Epilepsi :Nöbetlere neden olan bir hastalıktır. Nöbetler beyindeki anormal elektriksel aktivitenin ataklarıdır.
* İnme :Bu, beyne giden kan akışı kesildiğinde meydana gelir. Felç, konuşma güçlüğü ve görme sorunları gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
* Menenjit :Bu, beyni ve omuriliği kaplayan zarların bir enfeksiyonudur. Bakteri, virüs veya mantarlardan kaynaklanabilir.
* Ensefalit :Bu beyindeki bir enfeksiyondur. Virüsler, bakteriler veya parazitlerden kaynaklanabilir.
Sinir sistemi bozuklukları kişinin yaşamını önemli ölçüde etkileyebilir. Fiziksel, bilişsel ve duygusal sorunlara neden olabilirler. Bazı sinir sistemi bozuklukları ölümcül olabilir.
Sinir sistemi bozukluğunun herhangi bir belirtisini yaşıyorsanız bir doktora görünmeniz önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, sinir sistemi bozuklukları olan kişilerin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.