1. Omurilik yaralanması:Travma, kazalar veya omurilik stenozu (omurilik kanalının daralması) gibi durumlar omuriliğe zarar verebilir ve ağrıya neden olabilir.
2. Bel fıtığı veya yırtılması:Omurgalar arasındaki diskler şiştiğinde veya yırtıldığında omuriliğe veya sinir köklerine baskı yaparak ağrıya neden olabilirler.
3. Omurilik sıkışması:Tümörler, enfeksiyonlar veya diğer durumlar omuriliği sıkıştırarak ağrıya neden olabilir.
4. Dejeneratif durumlar:Osteoartrit ve dejeneratif disk hastalığı gibi yaşa bağlı omurga rahatsızlıkları, omurgada aşınma ve yıpranmaya neden olabilir ve ağrıya neden olabilir.
5. Enfeksiyonlar ve iltihaplanma:Menenjit gibi enfeksiyonlar veya transvers miyelit gibi inflamatuar durumlar omuriliği etkileyebilir ve ağrıya neden olabilir.
6. Multipl skleroz (MS):MS, omurilik de dahil olmak üzere merkezi sinir sistemini etkileyen ve ağrıya neden olabilen bir otoimmün hastalıktır.
7. Sinir kökü sıkışması:Omurilikten çıkarken sinir köklerine yapılan baskı, etkilenen sinir yolu boyunca yayılan ağrıya neden olabilir.
8. Fibromiyalji:Omurga bölgesinde potansiyel ağrı da dahil olmak üzere yaygın kas-iskelet sistemi ağrısıyla karakterize bir durum.
9. Radikülopati:Omurilikten ayrılan sinir köklerinin hasar görmesi, etkilenen bölgelerde ağrıya neden olabilir.
10. Omurga tümörleri:Omuriliğin içindeki veya çevresindeki büyümeler, ister kanserli ister kanserli olsun, ağrıya neden olabilir.
Omurilik ağrısının, altta yatan nedene bağlı olarak yoğunluk ve lokasyon açısından değişebileceğini unutmamak önemlidir. Kalıcı veya şiddetli omurilik ağrısı yaşıyorsanız değerlendirme, tanı ve uygun tedavi için bir tıp uzmanına danışmanız çok önemlidir. Özel durumunuza göre doğru eylem planını önerebilirler.