Leishmaniasis'in üç ana klinik görünümü vardır:
1. Viseral leishmaniasis (VL), ateş, kilo kaybı, anemi ve splenomegali ile karakterize, hastalığın en ciddi şeklidir. Tedavi edilmezse sıklıkla ölümcüldür.
2. Kutanöz leishmaniasis (CL), kendi kendine iyileşen ülserlerden şekli bozan nodüller ve plaklara kadar değişebilen cilt lezyonları ile karakterize edilir.
3. Mukokutanöz leishmaniasis (MCL), kutanöz leishmaniasis'in en şiddetli şeklidir ve burun, ağız ve farenksteki mukozal dokunun tahrip edilmesiyle karakterize edilir.
Leishmaniasis dünyanın birçok yerinde her yıl tahminen 1,3 milyon yeni VL vakasının görüldüğü bir halk sağlığı sorunudur. Tropik ve subtropik bölgelerde, özellikle Güney Amerika, Doğu Afrika ve Güneydoğu Asya'da en yaygın olanıdır.
Leishmaniasis tanısı genellikle doku yaymalarının veya kültürlerinin mikroskobik incelenmesiyle yapılır. Tedavi tipik olarak sodyum stiboglukonat veya paromomisin gibi beş değerlikli antimonların kullanımını içerir.
Leishmaniasis'in önlenmesi, uzun kollu ve pantolon giymek, böcek kovucu kullanmak ve cibinlik altında uyumak gibi tatarcık ısırıklarından kaçınmayı içerir.