1. Dendritik hücreler:Bunlar en güçlü APC'lerdir ve vücuttaki dokularda bulunurlar. Antijenleri yakalayıp işlerler ve daha sonra antijenleri T hücrelerine sundukları lenf düğümlerine göç ederler.
2. Makrofajlar:Bunlar dokularda ve kanda bulunan büyük fagositik hücrelerdir. Yabancı parçacıkları yutup sindirirler ve antijenleri T hücrelerine sunarlar.
3. B hücreleri:Antikor üretme rollerine ek olarak B hücreleri APC olarak da işlev görebilir. Antijenleri "B hücresi antijen sunumu" adı verilen bir süreçte T hücrelerine sunarlar.
4. Foliküler dendritik hücreler (FDC'ler):Bunlar, lenf düğümlerinin germinal merkezlerinde bulunan özel dendritik hücrelerdir. Antijenleri yüzeylerinde yakalayıp muhafaza ederek B hücrelerinin onlarla etkileşime girmesine ve hafıza B hücrelerine ve plazma hücrelerine farklılaşmasına olanak tanırlar.
Bu APC'ler, antijenleri T hücrelerine sunarak ve yabancı patojenlere veya anormal hücrelere karşı bir bağışıklık tepkisi oluşturmak için bunları aktive ederek bağışıklık tepkilerinin başlatılmasında ve düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar.