İmmünoprofilaksinin çeşitli biçimleri vardır:
1. Aktif İmmünoprofilaksi (Aşılama):
- Aktif immünoprofilaksi, bir patojenin veya onun antijenlerinin zayıflatılmış, inaktive edilmiş veya parçalanmış formlarını içeren aşıların uygulanmasını içerir.
- Aşı vücuda verildiğinde bağışıklık sistemi onu yabancı olarak algılar ve bağışıklık tepkisi başlatır. Bu, antikorların üretimini ve gerçek patojene gelecekte maruz kalmaya karşı uzun vadeli koruma sağlayabilecek hafıza T hücreleri gibi bağışıklık hücrelerinin aktivasyonunu içerir.
- Aktif immünoprofilaksi örnekleri arasında kızamık, kabakulak, kızamıkçık (MMR), grip, tetanoz, difteri vb. aşıları yer alır.
2. Pasif İmmünoprofilaksi (Aşılama):
- Pasif immünoprofilaksi, belirli patojenlere karşı anında kısa süreli koruma sağlamak için bir kişiye doğrudan antikorlar veya immün globulinler (hazır antikorlar) sağlamayı içerir.
- Bu yaklaşım genellikle bir enfeksiyona maruz kalma riskinin yüksek olduğu durumlarda veya belirli durumlarda anında bağışıklık sağlamak için kullanılır.
- Pasif immünoprofilaksi şu yöntemlerle sağlanabilir:
* Antitoksin veya antiserumların uygulanması:Bunlar belirli toksinlere veya patojenlere karşı antikorlar içerir.
* Hiperimmün globulin verilmesi:Bu, belirli bir hastalığa karşı bağışıklık geliştirmiş veya aşılanmış kişilerden toplanan yüksek konsantrasyonda antikorları içerir.
- Pasif immünoprofilaksi örnekleri arasında tetanoz antitoksin, kuduz immünoglobulinleri, hepatit B immünoglobulin vb. yer alır.
3. Temas Sonrası Profilaksi:
- Maruziyet sonrası profilaksi, bir kişinin potansiyel olarak enfeksiyöz bir ajana veya patojene maruz kalmasından sonra immünoprofilaksinin kullanılmasını ifade eder.
- Bir patojene maruz kalmış ancak henüz semptom gelişmemiş bireylerde hastalığın başlamasını önlemeyi veya şiddetini azaltmayı amaçlar.
- Maruziyet sonrası profilaksi genellikle kuduz, hepatit B, insan immün yetmezlik virüsü (HIV) vb. potansiyel maruziyet durumlarında kullanılır.
İmmünoprofilaksi, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemede veya kontrol etmede hayati bir rol oynar ve dünya çapında halk sağlığı stratejilerinin önemli bir bileşenidir. İmmünoloji ve aşı geliştirmede devam eden araştırmalar ve ilerlemeler, çeşitli bulaşıcı hastalıklara karşı etkili immünoprofilaksi sağlama yeteneğimizi geliştirmeye devam ediyor.