|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Bağışıklık sistemi hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Düşük monositlere ne sebep olur?

Monositopeni olarak da bilinen düşük monositlerin aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenleri olabilir:

1. Kemik İliği Bozuklukları: Monositler kemik iliğinden kaynaklanır. Bu nedenle lösemi, miyelodisplastik sendromlar veya aplastik anemi gibi kemik iliği fonksiyonunu etkileyen herhangi bir bozukluk monosit düşüklüğüne neden olabilir.

2. Sepsis ve Enfeksiyonlar: Sepsis gibi aşırı enfeksiyonlar veya bruselloz veya tüberküloz gibi bazı viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, monosit üretiminde azalmaya yol açabilir.

3. Otoimmün Hastalıklar: Romatoid artrit veya sistemik lupus eritematozus gibi bazı otoimmün durumlar, bağışıklık sisteminin monositlere saldırıp yok etmesine neden olabilir.

4. Kortikosteroidler ve Kemoterapi: Bazı ilaçlar, özellikle de yüksek doz kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçları, kemik iliği fonksiyonunu geçici olarak baskılayarak monosit sayısının azalmasına neden olabilir.

5. Doğuştan Durumlar: Chediak-Higashi sendromu veya Wiskott-Aldrich sendromu gibi nadir genetik bozukluklar doğumdan itibaren düşük monositlere neden olabilir.

6. Dalak büyüklüğü: Büyümüş bir dalak (splenomegali), monositleri tecrit edebilir ve hapsedebilir, bu da kan dolaşımında düşük sayılara yol açabilir.

7. Karaciğer Sirozu: Siroz gibi ilerlemiş karaciğer hastalıkları monositlerin üretimini ve salınımını bozabilir.

8. HIV/AIDS: İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonu kemik iliğine zarar verebilir ve monosit üretimini etkileyebilir.

Düşük monosit sayımlarının genellikle altta yatan tıbbi bir durumun bir sonucu olduğunu unutmamak önemlidir. Kalıcı monositopeniniz varsa nedenini belirlemek amacıyla uygun bir değerlendirme ve teşhis için doktorunuza danışın.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır