1. Bakteriyel enfeksiyonlar:Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae ve Haemophilus influenzae gibi bakteriler bakteriyel konjonktivitin yaygın nedenleridir.
2. Viral enfeksiyonlar:Virüsler, özellikle çocuklarda konjonktivitin en yaygın nedenidir. Soğuk algınlığına da neden olan adenovirüsler viral konjonktivitin sık görülen bir nedenidir. Konjonktivite neden olabilecek diğer virüsler arasında herpes simpleks virüsü, enterovirüsler ve kızamık virüsü bulunur.
3. Alerjik reaksiyonlar:Alerjik konjonktivit, konjonktiva polen, toz, evcil hayvan tüyü veya kozmetik gibi bir alerjenle temas ettiğinde ortaya çıkar. Vücudun bağışıklık sistemi alerjene aşırı tepki verir ve histamin ve kaşıntı, kızarıklık ve şişlik gibi semptomlara neden olan diğer inflamatuar aracıları serbest bırakır.
4. Kimyasal tahriş edici maddeler:Yüzme havuzlarındaki klor, ev temizleyicileri veya endüstriyel solventler gibi belirli kimyasallara maruz kalmak kimyasal konjonktivite neden olabilir. Bu kimyasallar konjonktivaya doğrudan zarar vererek iltihaplanma ve tahrişe neden olabilir.
5. Fiziksel yaralanmalar:Çizik veya yabancı cisim gibi göz travmaları da konjonktivite neden olabilir. Yaralanma, konjonktivanın normal koruyucu bariyerini bozarak enfeksiyona veya iltihaplanmaya karşı daha duyarlı hale getirebilir.
6. Kuru göz sendromu:Kronik kuru gözler konjonktiva iltihabına yol açabilir. Gözlerde yeterli yağlama olmadığında konjonktiva tahriş olur ve iltihaplanır.
7. Altta yatan tıbbi durumlar:Romatoid artrit, lupus ve tiroid bozuklukları gibi bazı sistemik hastalıklar da semptomlarının bir parçası olarak konjonktivite neden olabilir.
Kalıcı veya şiddetli konjonktivitiniz varsa altta yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak için bir göz doktoruna (göz doktoruna) danışmanız önemlidir.