Basit böbrek kistleri:Bunlar böbrek kistlerinin en yaygın türüdür ve genellikle iyi huyludur, yani kanserli değildirler ve herhangi bir sağlık riski oluşturmazlar. Tipik olarak yuvarlak veya oval şekillidirler ve herhangi bir belirtiye neden olmazlar veya tedavi gerektirmezler.
Polikistik böbrek hastalığı (PKD):Bu, her iki böbrekte birden fazla kistin gelişmesiyle karakterize kalıtsal bir böbrek bozukluğudur. PKD böbreklerin ilerleyici büyümesine neden olabilir, bu da böbrek fonksiyonlarının azalmasına ve sonunda böbrek yetmezliğine yol açabilir.
Medüller sünger böbrek:Bu, böbrekteki toplama kanallarının genişlediği ve böbreklerin medullasında (iç kısmı) çok sayıda küçük kist oluşturduğu bir durumdur. Medüller sünger böbrek, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşlarıyla ilişkili olabilir.
Kistik nefroma:Çok sayıda kistten oluşan, böbreğin nadir görülen iyi huylu bir tümörüdür. Genellikle kanserli değildir ve semptomlara neden olmadığı veya böbrek fonksiyonunu etkilemediği sürece tedavi gerektirmeyebilir.
Görüntüleme testleri sırasında böbrekte kistik odaklar bulunursa, doktorunuz bunun doğasını ve potansiyel nedenini belirlemek için ek görüntüleme çalışmaları veya idrar testleri de dahil olmak üzere daha ileri değerlendirmeler önerebilir. Çoğu durumda basit böbrek kistleri tedavi gerektirmez ve zamanla takip edilebilir. Ancak semptomlara neden olan veya böbrek fonksiyonlarını etkileyen kistik durumlar için tedavi gerekli olabilir.