1. Viral Sonrası Öksürük :Soğuk algınlığı veya grip gibi solunum yolu viral enfeksiyonundan sonra öksürük birkaç hafta sürebilir. Bu, viral sonrası öksürük olarak bilinir ve genellikle kendi kendine düzelir. Ancak 4 haftadan uzun sürerse ileri değerlendirme gerekebilir.
2. Alerjiler :Polen, toz akarları veya evcil hayvan tüyü gibi maddelere karşı alerjiler, özellikle belirli mevsimlerde veya belirli ortamlarda kronik öksürüğe neden olabilir.
3. Sinüzit :Sinüzit olarak bilinen sinüslerdeki iltihaplanma ve tıkanıklık, geniz akıntısına neden olarak öksürüğe neden olabilir.
4. Astım :Kronik öksürük, hava yolu iltihabıyla karakterize bir solunum rahatsızlığı olan astımın belirtisi olabilir.
5. KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) :Bronşit ve amfizemin de dahil olduğu bu grup akciğer hastalıkları inatçı öksürüğe neden olabilir.
6. GERD (Gastroözofageal Reflü Hastalığı) :Mideden yemek borusuna asit reflü boğazı tahriş edebilir ve öksürüğe neden olabilir.
7. Altta yatan Tıbbi Durumlar :Bazı durumlarda inatçı öksürük, kalp yetmezliği, tüberküloz veya bazı akciğer hastalıkları gibi daha ciddi tıbbi durumların belirtisi olabilir.
8. Sigara içmek :Tütün ürünleri içmek, solunum sisteminde kronik tahrişe ve iltihaplanmaya neden olarak öksürüğe neden olabilir.
9. İlaçlar :Kan basıncını kontrol altına almak için kullanılan ACE inhibitörleri gibi bazı ilaçlar, yan etki olarak sürekli öksürüğe neden olabilir.
Eğer 3 haftadan uzun süredir devam eden bir öksürüğünüz varsa tıbbi değerlendirme almanız önemlidir. Sağlık uzmanı semptomlarınızı ve tıbbi geçmişinizi değerlendirecek ve altta yatan nedeni belirlemek için gerekli teşhis testlerini isteyebilir. Spesifik tanıya göre tedavi önerilecektir. Susuz kalmamak, nemlendirici kullanmak ve alerjileri yönetmek gibi kişisel bakım önlemleri de uzun süreli öksürük semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.