|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | astım
Sağlığı ve Hastalıkları

Astım krizi sırasında solunum sistemine ne olur?

Astım krizi sırasında solunum sisteminde çeşitli değişiklikler meydana gelir:

1. Bronkokonstriksiyon: Hava yollarının etrafındaki kaslar (bronşlar) kasılarak hava yollarının daralmasına neden olur ve havanın geçmesini zorlaştırır. Astım krizi sırasında yaşanan nefes alma zorluğunun ve hırıltılı solunumun ana nedeni budur.

2. Enflamasyon: Hava yolları iltihaplanır, bu da şişmeye, mukus üretiminin artmasına ve hava yollarının daha da daralmasına yol açar. Enflamasyon, histamin, lökotrienler ve sitokinler gibi inflamatuar aracıların salınmasından kaynaklanır.

3. Artan Mukus Üretimi: Hava yollarındaki hücreler aşırı miktarda kalın, yapışkan mukus üretir. Bu mukus daralmış hava yollarını tıkar, hava akışını daha da engeller ve nefes almayı zorlaştırır.

4. Öksürük: Astımın neden olduğu tahriş ve tıkanmaya karşı vücudun doğal tepkisi öksürmektir. Öksürük, mukusun bir kısmının atılmasına ve hava yollarının temizlenmesine yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda yorucu olabilir ve hava yollarını daha fazla tahriş edebilir.

5. Hızlı Nefes Alma: Akciğerlere daha fazla hava girme çabasıyla kişi daha hızlı ve sığ nefes alabilir. Bu hızlı nefes alma daha fazla yorgunluğa ve rahatsızlığa yol açabilir.

6. Göğüs Sıkılığı: Bronkokonstriksiyon, iltihaplanma ve artan mukus üretiminin birleşimi göğüste sıkışma veya baskı hissine yol açabilir. Bunun nedeni, hava yollarının kısıtlı olması, havanın akciğerlere girip çıkmasını zorlaştırmasıdır.

7. Nefes Darlığı: Hava yollarının daralması ve hava akımı direncinin artması sonucu kişide nefes darlığı veya nefes darlığı yaşanır. Bu, ciğerlere yeterince hava alamama hissidir.

Astım krizi şiddetliyse, hava akışında önemli bir azalmaya, kanda tehlikeli derecede düşük oksijen seviyelerine ve olası solunum yetmezliğine yol açabilir. Astımı olan kişilerin bir astım eylem planına sahip olmaları ve hızlı rahatlama sağlayan ilaçları (bronkodilatörler) ne zaman kullanacaklarını bilmeleri ve semptomları kötüleşirse veya ilaca yanıt vermezse tıbbi yardım almaları önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır