|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | anevrizma
Sağlığı ve Hastalıkları

Rüptüre olmamış bir anevrizmada hangi ilaçlardan kaçınmalısınız?

Şu anda aldığınız veya almayı planladığınız ilaçları veya takviyeleri doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Birinin yırtılmamış anevrizması olduğunda sıklıkla kaçınılan bazı ilaçlar şunlardır:

- Antikoagülanlar (Kan sulandırıcılar): Kan pıhtılarını önlemek için kullanılan varfarin (Coumadin) ve dabigatran (Pradaxa) gibi ilaçlar kanama riskini artırabilir ve genellikle anevrizması yırtılmamış kişilere önerilmez.

- Antiplateletler: Trombositlerin birbirine yapışmasını ve pıhtı oluşturmasını önlemeye yardımcı olan aspirin, klopidogrel (Plavix) ve prasugrel (Effient) gibi ilaçlar, yırtılmamış bir anevrizmanız varsa uygun olmayabilir.

- Steroid Olmayan Antiinflamatuar İlaçlar (NSAID'ler): Ağrı ve iltihaplanma için yaygın olarak kullanılan ibuprofen (Advil, Motrin), naproksen (Aleve, Naprosyn) ve selekoksib (Celebrex) gibi ilaçlar, anevrizmadan kaynaklanan ağrıyı ve iltihabı potansiyel olarak kötüleştirebilir ve tavsiye edilmeyebilir.

- Kortikosteroidler: İnflamasyonu azaltmak için sıklıkla kullanılan prednizon ve deksametazon gibi ilaçlar kan damarlarını zayıflatabilir ve yırtılma riskini artırabilir. Rüptüre olmamış bir anevrizmanız varsa bu ilaçları kullanırken dikkatli olunmalıdır.

- Statinler: Yaygın olarak kolesterolü düşürmek için reçete edilen simvastatin (Zocor), atorvastatin (Lipitor) ve rosuvastatin (Crestor) gibi ilaçlar dikkatli kullanılmalıdır. Bazen anevrizmanın iyileşmesine müdahale edebilirler.

- Nitrogliserin: Genellikle göğüs ağrısını (anjina) tedavi etmek için kullanılan bu ilaç, kan basıncını düşürebilir ve anevrizmadan kaynaklanan ağrıyı kötüleştirebilir.

- Beta Engelleyiciler: Tipik olarak yüksek tansiyon için kullanılan metoprolol (Lopressor) ve atenolol (Tenormin) gibi beta blokerler, anevrizmanın yapısını ve iyileşme sürecini değiştirebilecekleri için yırtılmamış anevrizmalar için uygun olmayabilir.

Rüptüre olmamış bir anevrizmanız varsa herhangi bir ilacı almadan veya kesmeden önce bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Özel durumunuza ve genel sağlığınıza göre kişiselleştirilmiş tavsiyeler sağlayabilirler. Reçeteli ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, bitkisel takviyeler veya kullandığınız diğer tedaviler de dahil olmak üzere her türlü ilaç hakkında doktorlarınızı ve eczacılarınızı daima bilgilendirin.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır