|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | anevrizma
Sağlığı ve Hastalıkları

Ek neden körelmiş olarak biliniyor?

Ek, artık insanlarda önemli bir işleve hizmet etmediği için körelmiş bir yapı olarak kabul edilir. Evrimsel atalarımızda bir rol oynamış olsa da, şu anki varlığı evrimsel geçmişimizin bir kalıntısı gibi görünüyor. İnsan eki, kalın bağırsaktan çıkıntı yapan küçük, parmak şeklinde bir organdır. İşlevi tam olarak anlaşılamamıştır ve çıkarılması (apendektomi) genellikle gözle görülür herhangi bir sağlık sorununa yol açmaz.

Görünür bir işlevi olmamasına rağmen, ek tamamen işe yaramaz değildir. Araştırmalar, hâlâ aşağıdaki gibi bazı rollere sahip olabileceğini öne sürüyor:

1. Bağışıklık Fonksiyonu: Ek, bağışıklık hücrelerinin üretiminde rol oynayan lenfoid dokuyu içerir. Bazı bilim adamları, yaşamın erken döneminde bağışıklık sisteminin gelişmesinde ve korunmasında rol oynayabileceğine inanıyor.

2. Bağırsak Flora Rezervuarı: Ek, faydalı bağırsak bakterileri için bir rezervuar görevi görebilir. Bağırsak mikrobiyotası, örneğin antibiyotik tedavileri nedeniyle bozulduğunda, apendiks, bağırsağı yeniden doldurmak için yararlı bakterilerin kaynağı olabilir.

3. Evrimsel Kalıntı: İnsan ekinin, otçul hayvanlarda sindirim işlevi gören çekumla homolog bir yapı olduğu kabul edilir. İnsanlar öncelikle et bazlı bir diyete doğru geliştikçe, büyük bir çekuma olan ihtiyaç azaldı ve apandis küçültülmüş, körelmiş bir yapıya dönüştü.

Ekin bu potansiyel rollerinin hala araştırıldığını ve işlevine ilişkin anlayışımızın gelişmeye devam ettiğini belirtmek önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır