Damar sertliği nelere yol açabilir?
Atardamarların sertleşmesi olarak da bilinen arterioskleroz, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli ciddi sağlık komplikasyonlarına ve hastalıklara yol açabilir:
Koroner Arter Hastalığı (KAH): Kalbe kan sağlayan koroner arterlerdeki arteriyoskleroz KAH'a neden olabilir. Plakların birikmesini ve arterlerin daralmasını, kalp kasına kan akışının azalmasını içerir. Bu durum göğüs ağrısına (anjina), kalp krizine ve hatta ani kalp ölümüne yol açabilir.
Kontur: Beyne giden arterlerdeki damar sertliği felce neden olabilir. Bu durumda, atardamarların tıkanması veya daralması nedeniyle beyne giden kan akışı kesintiye uğrar veya azalır. Yetersiz kan akışı beyin hücrelerine zarar verebilir ve vücudun bir tarafında zayıflık veya felç, konuşma güçlükleri ve bilişsel bozukluk gibi çeşitli semptomlara yol açabilir.
Periferik Arter Hastalığı (PAD): Arteriyoskleroz, bacaklar veya kollar gibi uzuvlardaki arterleri etkileyerek periferik arter hastalığına neden olabilir. Bu durum ekstremitelere kan akışını kısıtlayarak bacak ağrısı, kas krampları, uyuşukluk ve halsizlik gibi semptomlara yol açar. Ciddi vakalarda PAD doku hasarına neden olabilir ve amputasyona yol açabilir.
Böbrek Yetmezliği: Böbreklere kan sağlayan arterlerdeki damar sertliği böbrek yetmezliğine neden olabilir. Böbreklere giden kan akışının azalması, böbreklerin atık ürünleri filtreleme ve sıvı dengesini koruma yeteneklerini bozar ve sonuçta kronik böbrek hastalığına veya böbrek yetmezliğine yol açar.
Aort Anevrizması: Arteriyoskleroz, vücuttaki en büyük arter olan aortun duvarlarını zayıflatarak aort anevrizmasının gelişmesine yol açabilir. Anevrizmalar aortta şişkinlik veya baloncuktur ve yırtılmaları halinde hayati tehlike oluşturabilir.
Ek olarak, genelleştirilmiş arterioskleroz yaygın olduğunda ve vücutta birden fazla arteri etkilediğinde, yüksek tansiyona (hipertansiyon) katkıda bulunabilir ve genel kalp hastalığı, felç ve diğer kardiyovasküler olay riskini artırabilir.