1. Cilt Reaksiyonları:
- Kurdeşen:Bunlar ciltte beliren kabarık, kaşıntılı ve kırmızı lekelerdir.
- Egzama:Alerjenler, alerjik kontakt dermatit adı verilen ve cildin kırmızı, kaşıntılı ve iltihaplı olmasına neden olan bir egzama türünü tetikleyebilir.
- Anjiyoödem:Bu, genellikle gözlerin, dudakların, ellerin veya ayakların çevresinde derinin daha derin katmanlarının şişmesi anlamına gelir.
2. Solunum Reaksiyonları:
- Alerjik rinit (saman nezlesi):Polen, toz veya evcil hayvan tüyü gibi alerjenlerden dolayı hapşırma, kaşıntılı ve sulanmış gözler, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı ile karakterizedir.
- Alerjik astım:Alerjenlere maruz kalmak hırıltı, nefes darlığı, öksürük ve göğüste sıkışma gibi astım semptomlarını tetikleyebilir.
3. Sindirim Reaksiyonları:
- Besin alerjileri:Yer fıstığı, ağaç yemişleri, kabuklu deniz ürünleri, süt, yumurta ve buğday gibi bazı yiyecekler mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
- Oral alerji sendromu:Bazı kişilerde polenlerle çapraz reaksiyona bağlı olarak belirli meyve veya sebzeleri yedikten sonra ağız, boğaz veya kulaklarda kaşıntı görülebilir.
4. Anafilaksi:
- Anafilaksi, birden fazla organ sistemini etkileyebilen, ciddi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyondur. Semptomlar arasında nefes almada zorluk, boğazın veya dilin şişmesi, hızlı nabız, baş dönmesi ve kan basıncında düşüş sayılabilir. Bu tür reaksiyonlar acil tıbbi müdahale gerektirir.
5. İlaç Alerjileri:
- Penisilin, aspirin ve ibuprofen gibi bazı ilaçlar hafif deri döküntülerinden ciddi sistemik reaksiyonlara kadar değişen alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
6. Böcek Sokması Alerjileri:
- Özellikle arı, eşekarısı, sarı ceket veya eşekarısı gibi böcek sokmalarına karşı alerjik reaksiyonlar ciddi şişmeye, ağrıya ve nefes almada zorluğa neden olabilir.
7. Kontakt Dermatit:
- Bu tür alerjik reaksiyon, cilt bir alerjenle doğrudan temas ettiğinde ortaya çıkar ve kızarıklık, kaşıntı ve iltihaplanmaya neden olur. Yaygın alerjenler arasında lateks, metaller, kimyasallar ve bazı bitkiler bulunur.
Alerjik reaksiyonunuz olduğundan şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanına veya sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Belirli alerjenleri tanımlamak ve uygun tedavi ve yönetim stratejilerini sağlamak için alerji testi yapabilirler.