1. Cerrahi Rezeksiyon:Kanser lokalize ise ve diğer organlara yayılmamışsa ameliyat bir seçenek olabilir. Yapılan ameliyatın türü tümörün konumuna ve yaygınlığına bağlıdır. En yaygın cerrahi prosedürler şunları içerir:
- Pankreatikoduodenektomi (Whipple prosedürü):Bu ameliyatta pankreasın başı, midenin bir kısmı, duodenum ve safra kesesi çıkarılır.
- Distal pankreatektomi:Bu ameliyatta pankreasın gövdesi ve kuyruğu çıkarılır.
- Total pankreatektomi:Bu ameliyatta pankreasın tamamı çıkarılır.
2. Radyasyon Tedavisi:Radyasyon terapisi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili X ışınları veya diğer radyasyon türlerini kullanır. Ameliyattan önce, sonra veya kemoterapiyle birlikte kullanılabilir.
3. Kemoterapi:Kemoterapide vücuttaki kanser hücrelerini öldürmek için ilaçlar kullanılır. İntravenöz (damar yoluyla) veya ağızdan (hap şeklinde) verilebilir. Kemoterapi sıklıkla radyasyon tedavisi veya cerrahi ile birlikte kullanılır.
4. Hedefe Yönelik Tedavi:Hedefe yönelik tedavi, özellikle kanser hücrelerinin büyümesinde ve yayılmasında rol oynayan belirli molekülleri veya proteinleri hedef alan ilaçları kullanır. Pankreas kanseri için kullanılan bazı hedefe yönelik tedaviler şunlardır:
- Erlotinib (Tarceva)
- Gemsitabin (Gemzar)
- Nab-paklitaksel (Abraksan)
5. İmmünoterapi:İmmünoterapi, kanserle savaşmak için vücudun kendi bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Pankreas kanseri için kullanılan bazı immünoterapi ilaçları şunlardır:
- Nivolumab (Opdivo)
- Pembrolizumab (Keytruda)
6. Palyatif Bakım:Kanser ileri düzeydeyse ve tedavi edilemiyorsa yaşam kalitesini artırmak ve ağrı, bulantı, yorgunluk gibi semptomları yönetmek için palyatif bakım önerilebilir.
Pankreas kanseri tedavisinin seçiminin, tıbbi onkolog, cerrah ve radyasyon onkoloğunun da dahil olduğu bir sağlık ekibine danışılarak yapılması gerektiğini unutmamak önemlidir; çünkü bu ekip, bireyin özel durumuna göre kişiselleştirilmiş öneriler sunabilir.