1. Pankreas Kanseri:Tümör pankreasta lokalizeyse ve diğer organlara yayılmamışsa, pankreasın etkilenen kısmının cerrahi olarak çıkarılması bir seçenek olabilir. Bu, yalnızca kanserli kısmın çıkarıldığı kısmi pankreatektomi veya pankreasın tamamının çıkarıldığı total pankreatektomi olabilir.
2. Kronik Pankreatit:İltihap ve ağrının ilaçlarla kontrol edilemediği ciddi kronik pankreatit vakalarında ameliyat düşünülebilir. Pankreasın hasarlı kısmını çıkarmak için kısmi pankreatektomi yapılabilir veya organın tamamı etkilenmişse total pankreatektomi gerekli olabilir.
3. Travma veya Yaralanma:Pankreas, karın bölgesinde künt kuvvetle yaralanma gibi travma nedeniyle ciddi şekilde hasar görmüşse, hasarlı dokuyu çıkarmak ve ilgili yaralanmaları onarmak için ameliyat gerekebilir.
4. Adacık Hücresi Tümörleri:Bazı durumlarda pankreas içindeki Langerhans adacıklarında tümörler gelişebilir. Bu tümörler kanserli değilse (iyi huylu) ve aşırı insülin üretimi (insülinoma) gibi hormonal dengesizliklere neden oluyorsa, tümörün cerrahi olarak çıkarılması önerilebilir.
Pankreasın kısmen veya tamamen çıkarılması kararı, altta yatan duruma, hastalığın yaygınlığına ve hastanın genel sağlık durumuna ve tercihlerine bağlı olarak cerrahlar, onkologlar ve gastroenterologlardan oluşan bir sağlık uzmanı ekibi tarafından verilir. Gerçekleştirilen ameliyatın türü ve sonuçta ortaya çıkan endokrin veya sindirim sorunlarının yönetimi, her vakanın özel koşullarına bağlı olacaktır.