1. Karın Obezitesi :Karın bölgenizde aşırı yağ varsa, bu durum midenizin şişkin görünmesine neden olabilir. Bu tür obeziteye genellikle "elma şekilli" veya merkezi obezite denir.
2. Gaz ve Hazımsızlık :Midenizde gaz birikmesi de şişmiş görünmesine neden olabilir. Bu, fasulye, baklagiller veya süt ürünleri gibi belirli yiyecek türlerinin tüketilmesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Hazımsızlık veya sindirim sorunları da şişkinliğe neden olabilir.
3. Kabızlık :Birkaç gün boyunca bağırsak hareketi yapmadıysanız kabızlığa ve şişkinliğe neden olabilir. Kabızlık, dışkı sertleştiğinde ve geçmesi zorlaştığında ortaya çıkar.
4. Adet Döngüsü :Kadınlar adet dönemlerinde hormonal değişikliklere bağlı olarak şişkinlik yaşayabilirler.
5. İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) :IBS, karın ağrısı, şişkinlik ve dönüşümlü kabızlık ve ishal ile karakterize yaygın bir durumdur. Şişkinlik IBS'nin tipik bir belirtisidir.
6. Assit :Bazı durumlarda karın boşluğunda asit olarak bilinen aşırı sıvı birikmesi midenin şişmiş görünmesine neden olabilir. Asit sıklıkla karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği veya diğer tıbbi durumlarla ilişkilidir.
Şişkinlik devam ederse ve buna şiddetli karın ağrısı, ateş veya nefes almada zorluk gibi başka semptomlar da eşlik ediyorsa tıbbi yardım almak önemlidir. Bir sağlık uzmanı durumunuzu değerlendirebilir, nedenini belirleyebilir ve uygun tedavileri önerebilir.