PMN'ler, onlara adını veren çok loblu çekirdekleriyle karakterize edilir (poli =çok, morf =şekil, nükleer =çekirdek). Ayrıca oldukça hareketlidirler ve enfeksiyon veya yaralanma bölgelerine hızla göç edebilirler.
PMN'ler hem doğuştan hem de edinsel bağışıklıkta kritik bir rol oynar. Doğuştan gelen bağışıklıkta PMN'ler, yabancı parçacıkların ve mikroorganizmaların yutulup yok edildiği fagositoz işleminde rol oynar. Ayrıca istilacı patojenleri öldürmeye ve ortadan kaldırmaya yardımcı olan reaktif oksijen türleri ve defensinler gibi antimikrobiyal maddeler de salgılarlar.
Adaptif bağışıklıkta PMN'ler, T hücreleri ve B hücreleri gibi diğer bağışıklık hücrelerinin aktive edilmesine yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık tepkisini düzenleyen küçük proteinler olan sitokinleri de üretirler.
PMN sayıları kişinin sağlık durumuna bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Genel olarak normal bir PMN sayısı 4.000 ile 10.000 hücre/μL arasındadır. Bununla birlikte PMN sayısı enfeksiyon veya inflamasyona yanıt olarak artabilir ve kemoterapi gibi belirli koşullar nedeniyle de azalabilir.
Yüksek PMN sayısı bir enfeksiyonu, iltihabı veya doku hasarını gösterebilir. Düşük PMN sayısı kemik iliği yetmezliğini, otoimmün bozukluğu veya belirli kanser türlerini gösterebilir.
PMN sayımınız anormalse nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi almak için doktorunuzla konuşmanız önemlidir.