|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | Hodgkin Hastalığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Bu isim dolaylı olarak Münchausen sendromundan nereden geliyor?

Vekaleten Münchausen sendromu (MSbP) veya başka birine empoze edilen yapay bozukluk (FDIA), aynı zamanda vekaleten yapay bozukluk olarak da bilinir, bir bakıcının, bakımı altındaki bir kişide bir hastalık veya yaralanmayı telafi ettiği veya buna neden olduğu bir zihinsel sağlık sorunudur. Dikkat veya sempati kazanmak için bir çocuk, yaşlı bir yetişkin veya engelli bir kişi gibi.

Münchausen sendromu terimi, 1977'de İngiliz çocuk doktoru Roy Meadow tarafından icat edildi ve bu duruma abartılı ve inanılmaz hikayeler anlatmasıyla tanınan 18. yüzyıl Alman asilzadesi Baron Munchausen'in adını verdi. Meadow bu ismi, dikkat ve sempati kazanmak amacıyla bir ebeveynin veya bakıcının bir çocukta hastalık belirtileri uydurduğu veya abarttığı vakaları tanımlamak için kullandı.

Başlangıçta nadir bir hastalık olduğu düşünülse de, MSbP son yıllarda giderek daha fazla tanınmaktadır. Tıbbi sorunlar nedeniyle hastaneye kaldırılan çocukların %1-2'sinin MSbP mağduru olabileceği tahmin edilmektedir.

Bakıcının çocuğun semptomlarına ilişkin açıklamaları çok ikna edici olabileceğinden MSbP tanısı zor olabilir. Ancak MSbP'yi önerebilecek bazı ipuçları vardır:

* Çocukta birdenbire ortaya çıkıp kaybolan veya bakıcının yokluğunda düzelen semptomların olduğu birden fazla tıbbi problem öyküsü

* Çocuğun semptomlarını destekleyecek nesnel kanıtların bulunmaması

* Çocuğun tıbbi sorunlarına fazlasıyla odaklanmış görünen ve gördüğü ilgiden keyif alan bir bakıcı

* Çocuğun doktor tarafından tedavi edilmesine izin vermeyen veya çocuğun tedavisine müdahale eden bakıcı

MSbP'den şüpheleniliyorsa çocuğu ve bakıcıyı değerlendirme için bir ruh sağlığı uzmanına yönlendirmek önemlidir. MSbP tedavisi tipik olarak bakıcı ve çocuk için psikoterapinin yanı sıra çocuğun güvenliğini ve refahını sağlamaya yönelik koruyucu önlemleri içerir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır