- Hormonal faktörler :Meme kanseri, endometriyum kanseri ve yumurtalık kanseri gibi bazı kanser türleri östrojen ve progesteron gibi hormonlardan etkilenir. Ergenlik, hamilelik ve menopoz gibi bir kadının hayatındaki hormonal değişiklikler bu kanser türlerinin riskini etkileyebilir.
- Üreme faktörleri :Bazı üreme faktörleri de kadınlarda kanser riskini etkileyebilir. Örneğin hiç doğum yapmamış veya ilk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri riski biraz daha yüksektir. Ek olarak, uzun süre hormon replasman tedavisi (HRT) kullanan kadınların belirli kanser türlerine yakalanma riski daha yüksek olabilir.
- Genetik faktörler :Kadınların belirli kanser türlerine yakalanma riskini artıran belirli genetik mutasyonları taşıma olasılığı daha yüksek olabilir. Örneğin BRCA1 ve BRCA2 genlerindeki mutasyonlar kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri riskini önemli ölçüde artırıyor.
Bu risk faktörlerinden bir veya daha fazlasına sahip olmanın kişinin mutlaka kansere yakalanacağı anlamına gelmediğini unutmamak önemlidir. Bu risk faktörlerine sahip birçok kadın hiçbir zaman kansere yakalanmaz ve aynı kanser türlerine yakalanan erkekler de vardır. Bireysel risk değerlendirmesi, düzenli taramalar ve önerilen önleyici tedbirlere uymak, hem kadınlarda hem de erkeklerde kanserin erken teşhisi ve yönetimi için çok önemlidir.