Lekelenme, kanama veya kan lekeli mukusun vajinadan küçük miktarlarda çıkması olarak tanımlanır. Genellikle adet döneminden daha hafiftir ve birkaç gün, hatta birkaç hafta sürebilir.
Hamilelik sırasında lekelenme, özellikle ilk 12 haftada yaygındır.
Hamilelik sırasında lekelenme nedenleri
Yerleşme kanaması :Erken gebelikte lekelenmenin en sık görülen nedenidir. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesiyle olur. Genellikle gebelikten 10-14 gün sonra ortaya çıkar ve birkaç gün sürebilir. Genellikle açık renktedir ve hafif kramplar da eşlik edebilir.
Hormonal değişiklikler :Hamilelik sırasında artan hormon seviyeleri rahim ağzında değişikliklere neden olarak onu daha hassas ve kanamaya yatkın hale getirebilir. Bu hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak lekelenme meydana gelebilir. Genellikle hafif ve düzensizdir.
Hamilelik sırasında seks :Hamilelik sırasında seks bazen lekelenmeye neden olabilir. Bunun nedeni genellikle serviks ve vajinaya kan akışının artmasıdır, bu da onları daha hassas ve kanamaya yatkın hale getirebilir. Seks sonrası lekelenme genellikle hafiftir ve kendi kendine düzelir.
Diğer nedenler :Bazı durumlarda hamilelik sırasında lekelenme, altta yatan daha ciddi bir durumun işareti olabilir:
- Ektopik gebelik:Bu, döllenmiş yumurtanın rahim dışına, genellikle fallop tüplerinden birine yerleşmesiyle meydana gelir. Lekelenme, ağrı ve diğer semptomlara neden olabilir.
- Düşük:Lekelenme veya kanama, özellikle kramp, karın ağrısı veya hamilelik belirtilerinin kaybı gibi diğer semptomların eşlik etmesi halinde, düşük yapma belirtisi olabilir.
- Plasentanın ayrılması:Bu durum, plasentanın doğumdan önce rahim duvarından ayrılmasıyla ortaya çıkar. Kanamaya, karın ağrısına ve diğer semptomlara neden olabilir.
Hamilelik sırasında lekelenme konusunda ne zaman endişelenilmelidir?
Hamilelik sırasında lekelenme, özellikle ilk üç aylık dönemde her zaman endişe kaynağı değildir. Ancak lekelenmenin yanı sıra aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarsanız doktorunuza görünmeniz önemlidir:
- Ağır kanama
- Kramp veya karın ağrısı
- Ateş
- Üşüme
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi veya bayılma
- Hamilelik belirtilerinin kaybolması
Doktorunuz lekelenmenin nedenini değerlendirebilir ve herhangi bir tedavinin gerekli olup olmadığına karar verebilir.