Akciğer nodüllerine sigara içmek, asbeste maruz kalmak ve bazı tıbbi durumlar gibi çeşitli faktörler neden olabilir. 65 yaşın üzerindeki kişiler, ailesinde akciğer kanseri öyküsü olan kişiler ve sigara içen kişiler de dahil olmak üzere bazı kişilerin akciğer nodülü geliştirme olasılığı diğerlerine göre daha yüksektir.
Akciğer nodülleri sıklıkla rutin göğüs röntgeni veya BT taramaları sırasında tesadüfen bulunur. Çoğu durumda akciğer nodülleri iyi huyludur ve tedavi gerektirmez. Ancak bazı akciğer nodülleri kötü huylu olabilir ve ileri tetkik veya tedavi gerektirebilir.
Akciğer nodülünü değerlendirmenin ilk adımı, bunun iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu belirlemektir. Bu genellikle hastanın tıbbi geçmişinin gözden geçirilmesi, fizik muayene yapılması ve görüntüleme testlerinin istenmesi yoluyla yapılır. CT taramaları ve PET taramaları gibi görüntüleme testleri, nodülün boyutunu, şeklini ve yerini belirlemeye yardımcı olabilir ve ayrıca akciğer nodüllerinin diğer nedenlerini dışlamaya da yardımcı olabilir.
Akciğer nodülünün malign olduğundan şüpheleniliyorsa daha ileri testler gerekli olabilir. Bu, nodülün küçük bir örneğinin alındığı ve mikroskop altında incelendiği bir biyopsiyi içerebilir. Biyopsi akciğer kanseri tanısını doğrulamaya yardımcı olabilir ve ayrıca kanserin evresini belirlemeye de yardımcı olabilir.
Akciğer nodüllerinin tedavisi nodülün tipine ve kanserin evresine bağlıdır. İyi huylu akciğer nodülleri tedavi gerektirmezken, kötü huylu akciğer nodülleri ameliyat, kemoterapi, radyasyon terapisi veya diğer tedavileri gerektirebilir.
Tüm akciğer nodüllerinin kanserli olmadığını unutmamak önemlidir. Aslında akciğer nodüllerinin çoğunluğu iyi huyludur. Ancak akciğer nodülüyle ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktora görünmeniz önemlidir.