Mitokondri, çoğu ökaryotik hücrenin sitoplazmasında bulunan küçük, fasulye şeklinde organellerdir. Hücrenin enerjisinin çoğunu üretmekten sorumlu oldukları için sıklıkla "hücrenin güç santralleri" olarak anılırlar.
Mitokondri iki zardan oluşur:bir dış zar ve bir iç zar. Dış zar pürüzsüzdür, iç zar ise cristae şeklinde katlanır. Cristae, elektron taşıma zincirinin bulunduğu iç zarın yüzey alanını artıran raf benzeri yapılardır. Elektron taşıma zinciri, protonları iç zar boyunca pompalamak için NADH ve FADH2'den gelen enerjiyi kullanan bir dizi proteindir. Bu, hücrenin enerji para birimi olan ATP'nin sentezini yönlendiren bir proton gradyanı yaratır.
Mitokondri, enerji üretmenin yanı sıra aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer birçok hücresel süreçte de rol oynar:
* Kalsiyum homeostazisi: Mitokondri, sitoplazmadaki kalsiyum seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Kalsiyum, kas kasılması, sinir iletimi ve hücre bölünmesi dahil olmak üzere çeşitli hücresel süreçlerde rol oynayan ikinci bir habercidir.
* Apoptoz: Mitokondri apoptoz veya programlanmış hücre ölümü sürecine dahil olur. Apoptoz, gelişim sırasında ve hasara yanıt olarak ortaya çıkan normal bir süreçtir. Mitokondri, sonuçta hücre ölümüne yol açan bir enzim ailesi olan kaspazların aktivasyonunu tetikleyen proteinleri serbest bırakır.
* Redoks reaksiyonları: Mitokondri, elektron transferini içeren kimyasal reaksiyonlar olan çeşitli redoks reaksiyonlarının bölgesidir. Bu reaksiyonlar enerji üretimi ve hücrenin redoks dengesinin korunması açısından önemlidir.
İşte bir mitokondrinin resmi:
[Mitokondri görüntüsü]