1. Düşük doğum ağırlığı :Hamilelik sırasında sigara içmek rahim ve plasentaya giden kan akışını kısıtlayabilir, bu da fetusa yetersiz oksijen ve besin maddelerinin ulaşmasına yol açabilir. Bu, bebeklik döneminde ve sonraki yaşamda sağlık sorunları riskinin artmasıyla ilişkili olan düşük doğum ağırlığına neden olabilir.
2. Erken doğum :Hamilelik sırasında sigara içmek, 37. gebelik haftasından önce doğum olarak tanımlanan erken doğum riskini artırır. Erken doğmuş bebeklerin solunum sorunları, gelişimsel gecikmeler ve uzun süreli sakatlıklar gibi sağlık komplikasyonları yaşama olasılığı daha yüksektir.
3. Ani bebek ölümü sendromu (SIDS) :Hamilelik sırasında ve doğumdan sonra sigara içmek, bir ay ile bir yaş arası bebeklerde önde gelen ölüm nedeni olan ABÖS için önemli bir risk faktörüdür.
4. Solunum sorunları :Hamilelik sırasında ve doğumdan sonra pasif sigara dumanına maruz kalan çocukların astım, bronşit ve zatürre gibi solunum sorunları geliştirme olasılığı daha yüksektir.
5. Kulak enfeksiyonları :Pasif sigara dumanına maruz kalan çocukların işitme sorunlarına yol açabilecek kulak enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı daha yüksektir.
6. Nörogelişimsel sorunlar :Hamilelik ve erken çocukluk döneminde pasif sigara dumanına maruz kalmak, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD), öğrenme güçlüğü ve davranış sorunları gibi nörogelişimsel sorunların artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
7. Çocukluk çağı kanserlerinde artış riski :Hamilelik ve erken çocukluk döneminde pasif sigara dumanına maruz kalan çocukların, lösemi ve lenfoma dahil olmak üzere belirli çocukluk çağı kanser türlerine yakalanma olasılıkları daha yüksektir.
Hamile olan veya hamile kalmayı planlayan kadınların sigara ve sigara dumanına maruz kalmaktan kaçınması, çocuklarının sağlığını korumak açısından önemlidir.