* Cilt :Deri vücudun en büyük organıdır ve mikrobiyal istilaya karşı fiziksel bir bariyer görevi görür. Antimikrobiyal maddeler üreten ve mikroorganizmaları öldürebilen veya büyümesini engelleyebilen yağ asitlerini salgılayan çok sayıda hücre katmanından oluşur.
* Mukoza zarları :Mukoza zarları solunum, sindirim ve ürogenital yolları kaplayan ince, nemli dokulardır. Mikroorganizmaları yakalayan ve vücuda girmelerini engelleyen yapışkan bir madde olan mukus üretirler.
* Tükürük :Tükürük, mikroorganizmaları öldürebilen veya büyümesini engelleyebilen lizozim ve laktoferrin gibi antimikrobiyal maddeler içerir.
* Mide asidi :Mide, pH'ı yaklaşık 1,5 olan hidroklorik asit üretir. Bu asidik ortam çoğu mikroorganizmayı öldürebilir veya büyümesini engelleyebilir.
* Bağırsak florası :Bağırsaklar, vücudun zararlı mikroorganizmalara karşı korunmasına yardımcı olan çok sayıda faydalı bakteri popülasyonu içerir. Bu bakteriler besinler için zararlı mikroorganizmalarla rekabet eder ve antimikrobiyal maddeler üretirler.
Kimyasal bariyerler
* Antimikrobiyal peptitler :Antimikrobiyal peptitler, mikroorganizmaların büyümesini öldürmek veya engellemek için vücut tarafından üretilen küçük proteinlerdir.
* Sitokinler :Sitokinler, bağışıklık tepkisini düzenlemek için bağışıklık sistemi tarafından üretilen proteinlerdir. Ayrıca antimikrobiyal peptitleri ve diğer bağışıklık hücrelerini de aktive edebilirler.
* Tamamlayıcı sistem :Kompleman sistemi, mikroorganizmaları öldürmek için birlikte çalışan bir grup proteindir. Bakterilerin yüzeyinde bulunanlar gibi yabancı moleküllerin varlığıyla aktive edilir.