Otonom tepkiler, bilinçli olarak kontrol edilmedikleri için istemsiz tepkiler olarak da bilinir. Vücudun istemsiz işlevlerini kontrol etmekten sorumlu olan periferik sinir sisteminin bir bölümü olan otonom sinir sistemi tarafından düzenlenirler.
Çevreye verilen otonom tepkilerin bazı yaygın örnekleri şunlardır:
- Kalp atış hızı ve kan basıncında artış: Tehlikede olduğunuzda veya stres altında olduğunuzda vücudunuz, kalp atış hızınızın ve kan basıncınızın artmasına neden olacak hormonlar salgılar. Bu, vücudunuzun tehdide yanıt vermek için yeterli oksijen ve enerjiye sahip olmasını sağlamaya yardımcı olur.
- Terleme: Sıcak olduğunuzda vücudunuz soğumak için terler. Ter, ter bezleri tarafından üretilir ve su ve tuzlardan oluşur.
- Hızlı nefes alma: Egzersiz yaparken veya stres altında olduğunuzda, vücudunuza daha fazla oksijen almak ve karbondioksiti uzaklaştırmak için nefes alışınız artacaktır.
- Gözbebeği genişlemesi: Karanlık bir ortamda olduğunuzda, göze daha fazla ışık girmesine izin vermek için gözbebekleriniz genişler.
Otonom tepkiler homeostazın sürdürülmesi ve çevresel uyaranlara yanıt verilmesi için gereklidir. Vücudunuzun düzgün çalışabilmesini ve değişen koşullara uyum sağlayabilmesini sağlamaya yardımcı olurlar.