1. Acil Diş Hekimi Ziyareti :
- Durumunuzu bildirmek ve acil randevu istemek için diş hekiminizi veya acil diş kliniğini mümkün olan en kısa sürede arayın.
2. Ağrı Yönetimi :
- Diş hekimine gidene kadar diş ağrısını hafifletmek için ibuprofen (Advil) veya asetaminofen (Tylenol) gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları alın.
3. Diş Koruması :
- Dişin daha fazla zarar görmesini önlemek için ağzınızın etkilenen tarafını çiğnemekten kaçının.
- Yumuşak yiyecekler kullanın ve hassas dişi tahriş edebilecek sert, gevrek veya yapışkan yiyeceklerden kaçının.
4. Soğuk Kompres :
- Şişliği ve rahatsızlığı azaltmak için yanağınızın dış kısmına, etkilenen dişin yakınına kısa aralıklarla soğuk kompres veya buz torbası uygulayın.
5. Ağız Hijyeni :
- Nazik fırçalama ve diş ipi kullanımı dahil iyi ağız hijyeni uygulamalarını sürdürün, ancak hassas dişlerin etrafında dikkatli olun.
6. Diş Pulpası Tedavisi :
- Hasarın boyutuna bağlı olarak diş hekiminiz dişi kurtarmak için kanal tedavisi önerebilir. Bu prosedür, enfekte veya hasar görmüş pulpanın çıkarılmasını ve kök kanal boşluğunun temizlenmesini ve kapatılmasını içerir.
7. Taç Yerleştirme :
- Diş yapısı bozulmuşsa, diş hekiminiz etkilenen dişin üzerine, gücünü ve işlevini geri kazandırmak için bir diş kaplaması (kapağı) yerleştirmeyi önerebilir.
8. Diş Çekimi :
- Dişin kurtarılamayacağı ciddi vakalarda diş hekiminizin dişi çekmesi gerekebilir. Daha sonra eksik dişinizi diş implantı, köprü veya kısmi protez ile değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
9. Tedavi Sonrası Bakım :
- Diş tedavisi gördükten sonra, reçeteli ilaçları almak ve uygun diş hijyenini korumak gibi diş hekiminizin talimatlarını dikkatle izleyin.
Şiddetli diş ağrısı ve diş hasarı yaşadığınızda, komplikasyonları önleyebileceği ve daha iyi ağız sağlığı sonuçları sağlayabileceği için diş hekimine acilen başvurmanın çok önemli olduğunu unutmayın.