1. Servikal displazi :Bu, rahim ağzı hücrelerinde kanser öncesi değişiklikleri ifade eder. Dağlama, bu anormal hücrelerin uzaklaştırılmasına ve kansere dönüşmelerinin önlenmesine yardımcı olabilir.
2. Servikal ektropiyon :Ektropiyon, normalde rahim ağzının iç kısmını kaplayan glandüler hücrelerin dış yüzeye uzanması durumunda ortaya çıkar. Açığa çıkan bu glandüler hücreleri yok etmek ve iyileşmeyi desteklemek için koterizasyon kullanılabilir.
3. Servikal polipler :Polipler rahim ağzında oluşabilen küçük, kanserli olmayan büyümelerdir. Bu poliplerin çıkarılması ve sorun yaratmasının önlenmesi için koterizasyondan yararlanılabilir.
4. Kanama bozuklukları :Bazı durumlarda aşırı adet kanaması veya menopoz sonrası kanama gibi rahim ağzından gelen anormal kanamaları durdurmak için koterizasyon kullanılabilir.
Dağlama prosedürü, rahim ağzının etkilenen bölgesine ısıtılmış bir aletin veya kimyasal bir solüsyonun uygulanmasını içerir. Bu anormal dokuyu yok eder ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olur. Koterizasyon genellikle ayakta tedavi ortamında yapılır ve genel anestezi gerektirmez. Ancak işlem sırasında rahatsızlığı en aza indirmek için lokal anestezi kullanılabilir.
Dağlamanın rahim ağzı kanseri için bir tedavi olmadığını unutmamak önemlidir. Kanserli hücreler mevcutsa ameliyat veya radyasyon tedavisi gibi daha kapsamlı tedavi seçenekleri gerekli olabilir.