* Dişleri çarpık veya çapraşık. Bu, birisinin diş teline ihtiyaç duyabileceğinin en açık işaretidir. Çarpık veya çapraşık dişler düzgün fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı zorlaştırabilir, bu da çürüklere ve diş eti hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca yemek yemeyi ve düzgün konuşmayı da zorlaştırabilirler.
* Dişleri öne çıkıyor veya geriliyor. Öne çıkan dişler (overbite) veya geri çekilen dişler (underbite) aynı zamanda ısırma ve çiğneme güçlüğü, çene ağrısı ve dişlerde yaralanma riskinin artması gibi bir dizi soruna da neden olabilir.
* Dişleri aralıklıdır. Dişlerin arasındaki boşluklar çirkin görünebileceği gibi ısırma ve çiğneme sorunlarına da yol açabilir.
* Dişleri aşınmış. Aşınmış dişler, dişlere zarar verebilecek ve çenede ağrıya neden olabilecek bruksizm (diş gıcırdatma) belirtisi olabilir.
* Dişlerinin rengi değişmiş. Renklenmiş dişler, diş çürümesi, diş eti hastalığı ve vitamin eksiklikleri dahil olmak üzere altta yatan bir dizi sağlık sorununun işareti olabilir.
Ebeveynlerinizin diş teline ihtiyaç duyabileceğini veya diş teli isteyebileceğini düşünüyorsanız, bu konuyu onlarla konuşmanız önemlidir. Dişlerinin neden olduğu sorunların farkında olmayabilirler, maliyet veya zaman nedeniyle diş teli yaptırmaktan çekinebilirler. Ancak diş tellerinin ağız sağlığını ve genel yaşam kalitesini iyileştirebileceğini unutmamak önemlidir.
Diş telleri hakkında ebeveynlerinizle konuşmak için bazı ipuçları:
* Ağız sağlığıyla ilgili endişelerinizi dile getirerek başlayın.
* Dişlerinin hem fonksiyonel hem de estetik açıdan neden olduğu sorunları açıklayın.
* Daha iyi ağız sağlığı, artan özgüven ve daha çekici bir gülümseme dahil olmak üzere diş tellerinin faydalarını tartışın.
* Maliyet, gerekli süre ve diş teli alma süreci de dahil olmak üzere diş telleriyle ilgili olabilecek her türlü soruyu yanıtlamaya hazır olun.
* Farklı ortodontik seçenekleri araştırmalarına yardımcı olmayı teklif edin.
* Konsültasyon için bir ortodonti uzmanından randevu almalarını teşvik edin.
Eğer ebeveynleriniz hala diş teli takma konusunda tereddüt ediyorsa, her zaman diğer aile üyelerinden veya arkadaşlarınızdan biraz destek almayı deneyebilirsiniz. Ayrıca anne babanızın doktoru veya diş hekimiyle de konuşabilirsiniz; onlar onlara bazı ek bilgi ve teşvik sağlayabilir.