1. Yapı:Yarım daire kanalları, iç kulakta yer alan, içi sıvı dolu, halka şeklinde üç yapıdır. Her yarım daire şeklindeki kanal farklı bir düzlemde (yatay, ön ve arka) yönlendirilir ve üç dikey eksen oluşturur.
2. Duyu Hücreleri:Her kanalın içinde, tüy hücreleri olarak bilinen özel duyu hücrelerini içeren, crista ampullaris adı verilen duyusal bir bölge vardır. Saç hücrelerinde stereocilia adı verilen küçük saç benzeri çıkıntılar bulunur ve bunlar kupula adı verilen jelatinimsi bir kütleye doğru çıkıntı yapar.
3. Sıvı Hareketi:Başınız döndüğünde kanaldaki sıvı hareket eder ve kupulaya doğru itilir. Bu hareket stereocilyanın bükülmesine neden olarak saç hücrelerini uyarır.
4. Beyne Giden Sinyaller:Stereosilyaların hareketi, vestibüler sinir yoluyla beyne iletilen elektrik sinyalleri üretir. Beyin bu sinyalleri yorumlayarak kafanın dönüş yönünü, hızını ve süresini belirler.
5. Beyin Tepkisi:Beyin, dengeyi ve stabiliteyi korumak için yarım daire kanallarından gelen duyusal girdiyi diğer duyusal bilgilerle (örneğin görme ve iç algıdan) işler ve birleştirir. Buna göre göz hareketlerini, vücut duruşunu ve kas aktivitesini koordine eder.
Başınız döndüğünde yarım daire şeklindeki kanallardaki sıvının hareketi tüylü hücrelerin açısal ivmedeki değişiklikleri tespit etmesine yardımcı olur. Beyin bu sinyalleri alıp yorumlayarak dönme hareketini algılamanızı ve dengeyi korumanızı sağlar. Yarım daire kanallarında veya vestibüler sinirde bir bozulma veya hasar varsa, baş dönmesi, baş dönmesi ve hareket hastalığı gibi dengeyi ve uzaysal yönelimi etkileyen koşullara yol açabilir.