1. Diş eti hastalığı:Gevşek dişlerin en yaygın nedenlerinden biri, dişleri destekleyen dokulara ve kemiklere zarar verebilecek diş eti enfeksiyonu olan diş eti hastalığıdır. Tedavi edilmediği takdirde diş eti hastalığı diş kaybına neden olabilir.
2. Kemik kaybı:Kemik yoğunluğunun azalmasıyla karakterize bir durum olan osteoporoz da dişlerin gevşemesine neden olabilir. Osteoporoz menopoz sonrası kadınlarda ve yaşlı erişkinlerde daha sık görülür ancak genç bireyleri de etkileyebilir.
3. Diş yaralanması:Yüze alınan bir darbe veya spor yaralanması gibi ağız travması, dişlere ve çevresindeki yapılara zarar vererek dişlerin sallanmasına neden olabilir.
4. Enfeksiyon:Ağızdaki bakteriyel enfeksiyonlar bazen dişlerin sallanmasına neden olabilir. Bu, tedavi edilmeyen çürükler, kök kanal enfeksiyonları veya diğer diş sorunlarının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
5. Hormonal değişiklikler:Hamilelik sırasında bazı kadınlarda hormonal değişikliklere bağlı olarak dişlerde sallanma yaşanır. Genellikle bu durum doğumdan sonra düzelir.
6. Bazı ilaçlar:Kemoterapi ilaçları ve steroidler gibi bazı ilaçlar çene kemiğinin zayıflamasına ve dişlerin gevşemesine neden olabilir.
Altta yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak için bir diş hekiminin durumunuzu değerlendirmesi önemlidir. Diş hekimi, diş eti hastalığını tedavi etmek için derin temizlik, diş taşı temizliği ve kök düzeltme, enfeksiyonlar için antibiyotik veya kanal tedavisi veya sallanan dişleri stabilize etmek için splintleme gibi tedavileri önerebilir.