1. Osteoartrit: Bu dejeneratif durum eklemlerinizdeki kıkırdağı etkileyerek ağrıya, sertliğe ve iltihaplanmaya neden olur. Osteoartrit, özellikle yaşlı yetişkinlerde diz ağrısının yaygın bir nedenidir.
2. Romatoid Artrit: Dizler de dahil olmak üzere eklemlerde iltihaplanma ve ağrıya neden olan bir otoimmün hastalık. Romatoid artrit ayrıca vücuttaki diğer organları ve sistemleri de etkileyebilir.
3. Menisküs Yırtığı: Menisküs, diz eklemini yastıklayan bir kıkırdak parçasıdır. Yırtık bir menisküs dizde ağrıya, şişmeye ve sertliğe neden olabilir. Menisküs yırtıkları spor yaralanmaları, travma ya da zamanla oluşan dejeneratif değişiklikler nedeniyle oluşabilmektedir.
4. Tendinit: Tendonlar kasları kemiklere bağlayan dokulardır. Tendinit veya tendon iltihabı dizde, özellikle diz kapağı çevresinde (patellar tendinit) veya dizin arka kısmında (popliteal tendinit) ağrıya neden olabilir.
5. Bağ Burkulma: Ligamentler kemikleri birbirine bağlayan dokulardır. Burkulma, bağlar gerildiğinde veya yırtıldığında meydana gelir; bu da dizde ağrıya, şişmeye ve dengesizliğe neden olabilir. Ligament burkulmaları spor aktiviteleri veya kazalar sırasında meydana gelebilir.
6. Fırıncı Kisti: Dizin arkasında gelişen içi sıvı dolu kese. Ağrıya, şişmeye ve sertliğe neden olabilir ve osteoartrit veya romatoid artrit gibi diğer diz rahatsızlıklarıyla ilişkili olarak ortaya çıkabilir.
7. Plika Sendromu: Diz eklemindeki sinovyal kıvrımlar iltihaplandığında veya kalınlaştığında ortaya çıkar ve bu durum ağrıya ve rahatsızlığa neden olur. Plica sendromu aşırı kullanım, yaralanma veya anatomik varyasyonlardan kaynaklanabilir.
8. Kırıklar: Diz eklemindeki kırık veya çatlak bir kemik şiddetli ağrıya ve şişlik, morarma ve yürüme zorluğu gibi diğer semptomlara neden olabilir. Diz kırıkları yüksek darbeli yaralanmalar veya düşmelerden kaynaklanabilir.
9. Enfeksiyon: Nadiren sürekli diz ağrısı eklemdeki bir enfeksiyonun (septik artrit) belirtisi olabilir. Bu, acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir durumdur.
Doğru teşhis ve uygun tedavi için yine bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Doktor, diz ağrınızın temel nedenini belirlemek ve en iyi hareket tarzını belirlemek için röntgen veya MRI taramaları gibi görüntüleme testleri önerebilir.