|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | alternatif Tıp | trepanasyon
Sağlığı ve Hastalıkları

Kunjonktiva nedir?

Konjonktiva, göz kapağını kaplayan ve gözün beyaz kısmını (sklera) kaplayan ince, şeffaf bir zardır. Göz kapağını kaplayan kısma palpebral konjonktiva, gözün beyaz kısmını kaplayan kısma ise ampuler konjonktiva adı verilir. Konjonktiva, kornea (gözün şeffaf ön kısmı) hariç, göz kapakları kapalıyken oluşan alanı kaplar.

Konjonktivanın Ana İşlevleri

* Göz kapaklarının açık olduğu durumlarda boşluğa girebilecek yabancı cisim ve mikroorganizmalara karşı gözün korunmasına yardımcı olur.

* Göz yüzeyini yağlayan ve yabancı maddeleri göz yüzeyinden uzaklaştıran mukus üretir.

*Zengin bir kan damarı ağına sahiptir ve bağışıklık sisteminin bir parçasıdır.

Konjunktival Koşullar

Konjonktivayı çeşitli koşullar etkileyebilir; yaygın olanlardan bazıları şunlardır:

Bakteriyel konjonktivit (Pembe göz): Bu konjonktivanın bakteriyel bir enfeksiyonudur; belirtiler arasında kızarıklık, akıntı ve tahriş bulunur.

Alerjik konjonktivit: Bir alerjen gözle temas ettiğinde ortaya çıkar. Semptomlar kızarıklık, kaşıntı, yırtılma ve şişmeyi içerir.

Viral konjonktivit: Kızarıklığa, tahrişe, yırtılmaya ve akıntıya neden olabilen viral bir enfeksiyondur.

Subkonjonktival kanama (kırmızı göz): Konjonktivadaki küçük bir kan damarı yırtıldığında gözün beyaz kısmında kırmızı bir noktaya neden olur.

Pterjium: Konjonktivanın korneaya kadar yayılabilen, kanserli olmayan bir büyümesidir. Semptomlar kızarıklık, tahriş ve bulanık görmeyi içerir.

Konjonktivit sıklıkla kendi kendini sınırlar ve konservatif tedaviyle 2-3 hafta içinde düzelebilir. Ancak belirtiler şiddetliyse, kalıcıysa veya göz ağrısı, görme değişiklikleri ya da bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ilişkiliyse tıbbi yardım almanız önerilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]