Kırmızı-yeşil renk körlüğünde kişi kırmızı ve yeşil nesneleri ayırt etmekte zorluk çeker. Bunun nedeni, retinada kırmızı ve yeşil ışığı algılamaktan sorumlu olan konilerin ya eksik olması ya da düzgün çalışmamasıdır. Bunun sonucunda kişi kırmızı ve yeşil nesneleri aynı renk olarak görebileceği gibi, tamamen farklı renk olarak da görebilir.
Mavi-sarı renk körlüğünde kişi mavi ve sarı nesneleri ayırt etmekte zorluk çeker. Bunun nedeni, retinada mavi ve sarı ışığı algılamaktan sorumlu olan konilerin ya eksik olması ya da düzgün çalışmamasıdır. Bunun sonucunda kişi mavi ve sarı nesneleri aynı renk olarak görebileceği gibi, tamamen farklı renk olarak da görebilir.
Tam renk körlüğünde kişi hiçbir rengi göremez. Bunun nedeni retinadaki konilerin tamamının ya eksik olması ya da düzgün çalışmamasıdır. Bunun sonucunda kişi dünyayı grinin tonlarında görür.
Renk körlüğü genetik bir durumdur ve genellikle ebeveynlerden miras alınır. Ancak göz yaralanmaları veya hastalıklardan da kaynaklanabilir. Renk körlüğünün tedavisi yoktur ancak renk körlüğü olan kişilerin renkleri ayırt etmesine yardımcı olabilecek bazı tedaviler vardır.