Renk körlüğünü teşhis etmek için kullanılabilecek çeşitli testler vardır.
* Ishihara testi :Ishihara testi renk körlüğü için en yaygın testtir. Bir desen halinde düzenlenmiş renkli noktalara sahip bir dizi plakadan oluşur. Renk körü olan kişiler, noktaları normal renk görüşü olan kişilere göre farklı görecektir.
* Farnsworth-Munsell 100 Ton testi :Farnsworth-Munsell 100 Hue testi, renk körlüğü için başka bir yaygın testtir. Ton sırasına göre düzenlenmiş bir dizi renkli kapaktan oluşur. Renk körlüğü olan kişiler kapakları doğru sıraya koymakta zorluk çekerler.
* Anomaloskop :Anomaloskop, renk ayrımını ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Biri kırmızı, diğeri yeşil olmak üzere iki ışıktan oluşur. Test edilen kişiden yeşil ışığın yoğunluğunu, kırmızı ışıkla aynı renk görünene kadar ayarlaması istenir. Renk körlüğü olan kişiler bu ayarlamayı yapmakta zorluk çekecektir.
Bu testlerin yanı sıra renk körlüğünün teşhisinde kullanılabilecek çeşitli genetik testler de bulunmaktadır. Bu testler, durumdan sorumlu olan spesifik genleri tanımlayabilir.
Renk körlüğü ömür boyu süren bir durumdur ancak genellikle düzeltici lensler veya filtreler kullanılarak tedavi edilebilir.