1. Dumanlar: Yanan boya, uçucu organik bileşikler (VOC'ler) gibi kimyasallar içeren dumanlar açığa çıkarır. Bu dumanlar solunum sistemini tahriş ederek öksürüğe, nefes darlığına ve nefes almada zorluğa neden olabilir. Bazı VOC'lerin fetal gelişim üzerinde olumsuz etkileri olduğu da bilinmektedir.
2. Karbon Monoksit: Yanan boya aynı zamanda renksiz, kokusuz bir gaz olan karbon monoksit de üretebilir. Karbon monoksit kan dolaşımındaki hemoglobine bağlanarak fetüse giden oksijen miktarını azaltabilir ve potansiyel olarak gelişimsel sorunlara veya düşüklere yol açabilir.
3. Başrol: Boya kurşun içeriyorsa, yakıldığında kurşun dumanı açığa çıkabilir. Kurşun, beyin hasarı ve gelişimsel gecikmeler de dahil olmak üzere fetal gelişim üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip olabilen bir nörotoksindir.
4. Merkür: Bazı boyalar, özellikle eski boyalar cıva içerebilir. Bu boyaların yakılması, gelişmekte olan fetüs için toksik olan cıva buharının açığa çıkmasına neden olabilir.
Bu riskler göz önüne alındığında, hamileyken elektrikli soba elemanlarında veya yaşam alanınızda boyanın yanmasından kaçınmak önemlidir. Eğer boya yanlışlıkla elemanların üzerine dökülmüşse, tamamen soğumasını beklemek ve toksik olmayan bir temizleme solüsyonu kullanarak temizlemek en iyisidir. İç mekan ortamınızın güvenliği konusunda herhangi bir endişeniz varsa, bir sağlık uzmanına veya sertifikalı bir endüstriyel hijyen uzmanına danışmanız tavsiye edilir.