|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | alternatif Tıp | renk Tedaviler
Sağlığı ve Hastalıkları

Morluklar neden ve nasıl renk değiştirir?

Mürükler neden renk değiştirir?

Vücut hasarlı dokuyu iyileştirdikçe morluklar renk değiştirir. Renk değişiklikleri, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan protein olan hemoglobinin parçalanması nedeniyle meydana gelir.

Kan damarları hasar gördüğünde hemoglobin hücrelerden dışarı ve çevre dokulara sızar. Bu, dokunun hemoglobinin rengi olan kırmızı veya mor görünmesine neden olur.

Zamanla vücut hemoglobini parçalamaya ve hasarlı dokuyu çıkarmaya başlar. Bu olurken morluğun rengi kırmızıdan maviye, yeşile, sarıya ve en sonunda kahverengiye döner. Bunun nedeni hemoglobinin parçalanma ürünlerinin farklı renklere sahip olmasıdır.

İyileşme sürecinde meydana gelen renk değişikliklerinin daha ayrıntılı açıklaması aşağıda verilmiştir:

* Kırmızı :Morluğun başlangıç ​​rengi hemoglobin varlığından dolayı kırmızıdır. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan proteindir ve kana kırmızı rengini verir.

* Mavi :Vücut hemoglobini parçalamaya başladıkça morluk maviye döner. Bunun nedeni, biliverdin ve bilirubin adı verilen hemoglobinin parçalanma ürünlerinin mavi-yeşil renkte olmasıdır.

* Yeşil :Biliverdin bilirubine dönüştüğü için morluk yeşile döner. Bilirubin, idrar ve dışkıda da bulunan sarı-kahverengi bir pigmenttir.

* Sarı :Bilirubin sarı renkli diğer bileşiklere parçalandığı için çürük sonunda sarıya döner.

* Kahverengi :Hemosiderin varlığından dolayı morluğun son rengi kahverengidir. Hemosiderin demir içeren bir bileşiktir ve hemoglobin parçalandığında oluşur.

Morluklar nasıl renk değiştirir?

Morluğun renk değişiklikleri vücudun doğal iyileşme sürecinden kaynaklanır. Vücut hemoglobini parçalayıp hasarlı dokuyu uzaklaştırdıkça morluğun rengi değişir. Aşağıda bu renk değişikliklerine neden olan süreçlerin daha ayrıntılı bir açıklaması bulunmaktadır:

* Kırmızı kan hücresi hasarı :Kan damarları hasar gördüğünde kırmızı kan hücreleri çevredeki dokulara sızar. Bu, hemoglobin varlığından dolayı dokunun kırmızı görünmesine neden olur.

* Hemoglobin dökümü :Vücut hemoglobini biliverdin ve bilirubine parçalamaya başlar. Biliverdin mavi-yeşil, bilirubin ise sarı-kahverengi renktedir.

* Biliverdin ve bilirubin uzaklaştırılması :Biliverdin ve bilirubin kan yoluyla karaciğere taşınır. Karaciğer biliverdin ve bilirubini idrar ve dışkıyla atılan diğer bileşiklere parçalar.

* Hemosiderin birikimi :Hemoglobindeki demirin bir kısmı hemosiderin formunda depolanır. Hemosiderin, morluklara son rengini veren kahverengi bir pigmenttir.

Bir morluğun iyileşmesinin ne kadar süreceğini etkileyen faktörler

Aşağıdaki faktörler bir morluğun iyileşmesinin ne kadar süreceğini etkileyebilir:

* Yaralanmanın ciddiyeti :Daha ciddi yaralanmalar dokuda daha büyük hasara neden olur ve iyileşmesi daha uzun sürer.

* Yaralanmanın yeri :Yüz ve bacaklardaki morluklar, vücudun diğer bölgelerindeki morluklara göre daha yavaş iyileşme eğilimindedir.

* Yaş :Yaşlandıkça morluklar daha yavaş iyileşme eğilimindedir.

* Belirli tıbbi durumlar :Diyabet gibi bazı tıbbi durumlar iyileşme sürecini yavaşlatabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır