* Oksijen dağıtımı: Oksijen, hücrelerin glikozu enerjiye dönüştürdüğü hücresel solunum süreci için gereklidir. Oksijen olmazsa hücreler ölür. Dolaşım sistemi oksijeni akciğerlerden vücuttaki tüm dokulara taşır.
* Besin dağıtımı: Hücre büyümesi ve onarımı için glikoz, amino asitler ve yağ asitleri gibi besinlere ihtiyaç vardır. Dolaşım sistemi, besinleri sindirim sisteminden vücuttaki tüm dokulara taşır.
* Atık ürünlerin uzaklaştırılması: Metabolizma sırasında hücreler tarafından karbondioksit ve üre gibi atık ürünler üretilir. Dolaşım sistemi, atık ürünleri dokulardan böbreklere taşır, burada filtrelenir ve dışarı atılır.
* Vücut ısısının düzenlenmesi: Dolaşım sistemi, ısıyı vücuda dağıtarak vücut sıcaklığının düzenlenmesine yardımcı olur. Vücut çok sıcak olduğunda, dolaşım sistemi ısıyı vücudun çekirdeğinden cilde taşır ve burada çevreye salınır. Vücut çok soğuk olduğunda dolaşım sistemi ısıyı deriden vücudun çekirdeğine taşır.
* Enfeksiyona karşı koruma: Dolaşım sistemi, istilacı patojenlerle savaşan beyaz kan hücrelerini taşıyarak vücudun enfeksiyona karşı korunmasına yardımcı olur.
* Hormon taşınması: Dolaşım sistemi hormonları endokrin bezlerden hedef dokulara taşır. Hormonlar büyüme, üreme ve metabolizma gibi çeşitli vücut fonksiyonlarını kontrol eden kimyasal habercilerdir.
Kısaca dolaşım sistemi vücuttaki tüm dokuların hayatta kalması için gereklidir. Dolaşım sistemi olmadan hücreler hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları oksijeni ve besin maddelerini alamazlar ve atık ürünler vücuttan atılamaz.