* Aydınlanmaya bir tepki: Romantizm, 18. yüzyılın sonlarında Aydınlanma'nın rasyonalizm ve materyalizmine bir tepki olarak ortaya çıktı. Romantikler, dünyanın akıl ve mantık yoluyla tam olarak anlaşılabileceği fikrini reddettiler ve bunun yerine duygu, hayal gücü ve sezginin önemini vurguladılar.
* Bireyciliğin yükselişi: 18. yüzyılda bireyciliğin yükselişi, bireye yeni bir odaklanmaya ve geleneksel toplumsal norm ve değerlerin reddedilmesine yol açtı. Romantizm, bireyin benzersiz dünya deneyimini kutladı ve sanatçıları ve yazarları kendi kişisel duygu ve duygularını ifade etmeye teşvik etti.
* Doğaya hayranlık: Romantikler genellikle doğaya hayran kalmış ve onu bir güzellik, ilham ve manevi hakikat kaynağı olarak görmüşlerdir. Doğal dünyanın ilahi olanın bir yansıması olduğuna ve insanların doğayı inceleyerek kendileri ve evrendeki yerleri hakkında daha derin bir anlayış kazanabileceklerine inanıyorlardı.
* Kaçma arzusu: Romantizm aynı zamanda insanların endüstriyel dünyanın sert gerçeklerinden kaçmasının bir yoluydu. Sanayi Devrimi, şehirlerin büyümesi, kırsal toplulukların gerilemesi ve işçilerin sömürülmesi de dahil olmak üzere toplumda birçok değişikliği beraberinde getirdi. Romantizm, insanlara günlük yaşamın sıkıntılarını unutabilecekleri bir hayal ve güzellik dünyasına çekilmenin bir yolunu sundu.
Bunlar romantizmin olası nedenlerinden sadece birkaçı. Romantizm karmaşık bir hareketti ve kökenlerine dair tek bir açıklama yok.