Ton, nörotransmitter sentez ve salınım hızı, nöronlar ve glia tarafından yeniden alım hızı ve nörotransmitter metabolizması ve bozulmasından sorumlu enzimlerin aktivitesi gibi çeşitli faktörler tarafından belirlenir. Nörotransmitter tonundaki bir dengesizliğin beyin fonksiyonu ve davranışı üzerinde önemli etkileri olabilir.
Örneğin, depresyonda genellikle serotonin ve norepinefrin gibi bazı nörotransmiterlerin tonunda bir azalma olur ve bu da düşük ruh hali, anhedoni ve bilişsel zorluklara yol açabilir. Tersine, şizofreni gibi durumlarda, dopaminerjik sistem gibi bazı nörotransmiter sistemlerinin aşırı aktivitesi halüsinasyonlara, sanrılara ve düzensiz düşüncelere neden olabilir.
Uygun nörotransmitter tonunu korumak, sağlıklı beyin fonksiyonu için çok önemlidir. Pek çok psikotrop ilaç, belirli nörotransmiterlerin salınımını artırarak veya geri alımını azaltarak nörotransmitter tonunu modüle ederek çalışır. Bu ilaçlar nörotransmitterlerin dengesini yeniden sağlayarak çeşitli psikiyatrik bozukluklarla ilişkili semptomları hafifletmeyi amaçlamaktadır.